Egy üveg kovásszal érkezett az új püspök Pécsre – felszentelték Felföldi Lászlót

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

95 év után újra püspököt szenteltek a pécsi székesegyházban. Felföldi László a Pécsi Egyházmegye 85-ik püspöke lett, aki eddig a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke volt. Az új püspök miséje szerdán este hat órakor volt a pécsi székesegyházban.

“Úgy érzem magam, mint a messze földről érkezett kovász”

Felföldi László egyebek mellett egy üveg kovászt is hozott magával, és kérte a pécsi egyházmegye szakácsát, hogy valahonnan szerezzen helyi kovászt, hogy a kettő vegyítésével süssön kenyeret.

– Nem volt nehéz beszerezni, és azt kell mondanom, hogy nagyon ízletes kenyér készült belőle. Ez jelképez engem is, úgy érzem magam, mint a messze földről érkezett kovász, akinek most meg kell ismernie a Pécsi Egyházmegye híveit – mondta felszentelése utáni köszöntésében Felföldi László, aki meg is mutatta a szív alakú cipót.

Találkozott Krisztus szeretetével

Erdő Péter főszentelő, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Felföldi Lászlóhoz intézett, őt méltató szavaival azt mondta, az új pécsi püspök eddigi munkájából, papi szolgálatából sokan megérezhették, hogy találkozott Krisztus szeretetével. A püspökökre a hajdani apostolok utódjaiként kell tekinteni, nekik Krisztus személyében kell cselekedniük, nem független vezetőként, hanem Krisztus vikáriusaként – mondta a bíboros, aki azt kívánta az új pécsi püspöknek, hogy szolgálata erősítse a püspökök egész közösségét és tapasztalhassa meg küldetése során a testvéri szeretetet, segítséget püspöktársai részéről is.

Felföldi László püspök a pápai bullával

Az új püspök sajtótájékoztatóján fontos feladatának nevezte a helyi közösség és a családi szerepek erősítését.

– A férfi férfi, a nő pedig nő. A férfiaknak vissza kell adni azt az erőt, amivel védik és erősítik a családot, mert a családot csak a férfi tudja megvédeni. A fiú gyerekeknek pedig utat kell mutatni és segíteni, hogy igazi férfivá tudjanak válni. A külső védelmet a férfi, a belső védelmet, a lelkiséget, a terített asztalt a nőnek kell biztosítania a családban – mondta az új püspök aki, mint mondta most már ő is pécsi, hiszen már megkapta az új lakcím kártyáját.

– Még sok-sok adminisztratív dolgom van, mert sajnos a kinevezésemről szóló pápai bullát nem fogadják el a világi hivatalokban – tette hozzá mosolyogva Felföldi László.

A következő hónapok feladata lesz az egyházmegyei megismerése, vagyis Pécs, Baranya és Tolna megye bejárása, az intézmények és az iskolák megismerése. Elődje Udvardy György a felszentelési köszöntésében erre egy jó tippet is adott neki. A volt püspök elárulta, hogy egyik kedvenc helye a pécsi Tv-torony kilátója volt, ahonnan szinte az egész Pécsi Egyházmegye belátható, ezért sokszor felment oda, hogy onnan kérje az Úr áldását az egyházmegyére.

Felföldi László első miséje január hatodikán, vízkeresztkor volt a pécsi székesegyházban.

Felföldi László

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Geszteréden született 1961. február 4-én egy háromgyermekes család fiaként. Az általános iskolai tanulmányait követően a piaristák kecskeméti gimnáziumába járt (1975–1979), majd pedig elektroműszerészi végzettséget szerzett Nyíregyházán (1979–1981). Ezt követően felvételt nyert az Egri Főegyházmegye papnövendékei közé, 1981 és 1986 között Egerben végezte filozófiai és teológiai tanulmányait.

1986. június 21-én szentelték pappá az Egri Főegyházmegye szolgálatára. Újfehértón (1986–1988) és Egerben (1988–1990) szolgált segédlelkészként, majd a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye létrehozása után Nyíregyházán volt segédlelkész (1990–1996), püspöki titkár (1996–1998), irodaigazgató-helyettes (1998–2009), plébános a Debreceni Megtestesülés Plébánián (2003–2017), pasztorális helynök (2003–2015), a debreceni esperesi kerület esperese (2007–2017).

Fotók: Magyar Kurir/Lambert Attila

Hirdetés
Előző sztori

Ismét emelkedett a megbetegedések száma, 3068 új eset országszerte

Következő sztori

Ütött, rúgott a harkányi nő

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1