Címlap Hírek Valami eltört...

Valami eltört: Ujhelyi István kilépett az MSZP-ből – Botka Lászlóval épít új pártot?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Valami összeragaszthatatlanul eltört. Nem gondoltam volna, hogy valaha is így lesz. Hogy ennyi sebet tud ejteni egy darabokra hulló kapcsolat nemcsak rajtam, de minden bizonnyal közösségem testén is. Hosszú idő tépelődése, belső vajúdása és gyászmunkája után írom most ezeket a sorokat – kezdte utolsó levelét MSZP-sként Ujhelyi István. A párt EP képviselője közösségi oldalán jelentette be, hogy kilép a Szocialista Pártból, és elköszönt

„a mai MSZP mechanizmusaitól, szemellenzős jövőtlenségétől”.

Ujhelyi István azt is írta, hogy „tiszta a lelkiismerete, rajta nem múlt a változtatás; nem egy alkalommal próbálta felrázni a pártközösséget az elmúlt években, a legutóbbi sokkoló mértékű választási vereség után már kíméletlen őszinteséggel„. Ezzel viszont – közölte –

„a hivatásos vezetők érdekeit megsértette, és kivívta vele néhányak intrikus haragját, ami szép lassan elfojtotta körülötte a tiszta levegőt.”

A politikus bejelentette azt is, hogy „folytatom az Európai Parlamentben megkezdett – és rangos intézmények által díjakkal elismert – munkáját, folytatja a magyar szociáldemokrata választók közösségének és érdekeinek kérlelhetetlen képviseletét, de immár szocialista párttagság nélkül„.

Ujhelyi István teljes posztja, búcsúzó levele itt olvasható teljes terjedelmében:

Az MSZP közleményben reagált Ujhelyi kilépésére. Azt írták:

„sajnálattal vették tudomásul, hogy Ujhelyi István 

  • az MSZP nevének sikertelen megváltoztatása,
  • a visszavont népszavazási kezdeményezése 
  • és a feladott pártelnöki ambíciója után úgy döntött, kilép a Magyar Szocialista Pártból.

Abból a közösségből, amelynek nemrég még azt ígérte, továbbra is aktív tagja lesz, és elszántan küzd a közös sikerekért.”

Az igazi mélyütés azonban még csak most jön:

„A hosszú barátság alapja a pontos elszámolás, és arra kérik Ujhelyit, hogy „rendezze a szocialista párt felé az elmúlt években felhalmozott jelentős tartozását, egyben felszólítják, hogy adja vissza EP-képviselői mandátumát, amelyet a Magyar Szocialista Párttól kapott”

– írta az MSZP.

A DK-ban folytatja, vagy Botkával?

Többen is azt feltételezik, hogy Ujhelyi nem a semmibe ugrott, hanem a Demokratikus Koalícióban folytathatja. Ez azonban nem biztos, hogy helyes feltételezés, ugyanis Gyurcsány Ferenccel legendásan nincsenek jóban.

Felmerültek olyan vélekedések is, miszerint

Ujhelyi és az MSZP-ből szintén kilépett Botka László közös pártot alapítana.

Hogy ennek mennyi esélye lenne a baloldalt éppen leuraló DK mellett; és miből finanszíroznák a működést, az viszont nagy kérdés. Az biztosnak tűnik viszont, hogy mind Ujhelyi, mind a szegedi polgármester népszerű figurák a baloldalon – és innovatívabbak is, mint egykori párttársaik.