Címlap Hírek VÁLTOZÁS: ler...

VÁLTOZÁS: lerövidítik a karantén idejét, de csak az oltottak kaphatnak védettségi igazolványt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két fontos változást jelentett be a kancelláriaminiszter a Kormányinfón. Enyhítés: hét napra rövidítik a karanténkötelezettséget, amiből akár 5 nap után is lehet szabadulni. Szigorítás: csak oltás után adható ki a védettségi igazolvány február 15-től. 

„Az átesettség fogalma az omikron után mást fog jelenteni, mint előtte. Nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget” – mondta Gulyás Gergely csütörtökön. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta:

február 15-től tehát az kap védettségit – új nevén – oltási igazolványt, aki

  • HÁROM oltással,
  • vagy HAT HÓNAPON BELÜLI MÁSODIK oltással rendelkezik.
  • Ez a 18 év felettiekre vonatkozó szabály

Gulyás hozzátette: a 3. oltást négy hónapon belül fel lehet venni, de hat hónapon belül, ahhoz hogy az igazolvány érvényessége megmaradjon, mindenkinek fel kell vennie. És javasolják is!

Az omikron gyorsabb lefolyású, ezért

lerövidítik a karantént is, ami 7 nap lesz,

de 5 nap tünetmentesség esetén negatív teszttel ez feloldható.

Az iskolákban az oltottak esetében nem lesz karanténkötelezettség

– mondta Gulyás. Az oltatlanoknak pedig 5 napig kell otthon lenniük karanténban. Az omikron-variáns elsősorban a légutakat támadja, az oltás a tünetektől véd meg – tette hozzá.

Tömeges fertőzés előtt állunk, de kevésbé lesz súlyos, mint az eddigiek – hangsúlyozta Gulyás Gergely, aki ezzel is indokolta, hogy a karanténkötelezettséget lerövidítik. Arról is volt szó, hogy teljesen eltörlik, de az „aranyközépút az, ha lerövidítjük és a mentesülést is lehetővé tesszük” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.