Címlap Baranya Várólistán (!...

Várólistán (!) juthatnak be a gyerekek Pécsett az úszóiskolákba, nincs elég hely és oktató

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nincs könnyű helyzetben Pécsett az a szülő, akinek gyermeke még nem tud úszni. Ha eddig nem jutott vízhez, akkor a következő hetekben csak reménykedhet, hogy habok közé csaphat csemetéje. Hely nincs, várólista viszont van Pécsett!

Az oka a koronavírus – mondják

Elmondhatjuk, hogy az elmúlt 1,5 évben nem tudtak megtanulni a gyerekek úszni

mondta a Pécs Aktuál megkeresésére Domenico De Blasio, a pécsi Hullámfürdő létesítményvezetője.
Kiemelte: nem lett kevesebb az úszóiskola, csak épp megduplázódott a gyerekek száma, akik meg szeretnének tanulni úszni,

mert a koronavírus miatt nem tudtak rendszeresen úszni járni – tette hozzá a létesítmény vezetője.

Ilyen sem volt még: várólista a gyerekeknek

Tehát, ha valaki most egy pécsi úszóiskolát választana gyermekének, akkor jelenleg várólistára kerülne fel csemetéjének neve. Ez azt jelenti, hogyha a jelenleg beíratottak közül valaki kiesik (nem tetszik neki az úszás, lebetegszik vagy egyszerűen nem jár többet), akkor jöhet a következő név.

Sok oktató is elment, mert nem volt biztos a munkája

De Blasio hozzátette: sok olyan tanár volt, aki az elmúlt másfél év bizonytalansága miatt más megélhetési formát választott és elhagyta hivatását. Ezért kevesebb az oktató is.

– A minőségi oktatást pedig tartani akarjuk, mert az senkinek nem tesz jót, ha egy oktatóra több gyerek jut, mint amennyire figyelni tudna

hangsúlyozta Domenico De Blasio.

Apránként állhat helyre a rend

Az ovisok ingyenes úszásoktatása sem indulhatott el még Pécsett, mert a Bánki Donát Általános Iskola uszodájának felújítása miatt sem itt, sem pedig Belvárosi Általános Iskolában nem ugorhatnak vízbe az úszni vágyó gyerekek.

– Ez heteken belül megoldódhat, ahogy az úszóiskolák telt háza is. Számolunk a lemorzsolódással és azzal, hogy befejezik a felújítást a Bánkiban – tette hozzá De Blasio.

Zsúfoltság vagy szakmaiság?

A szakember elmondta, egy oktató – ha tartja a minőségi oktatást – 8-10 fővel tud foglalkozni egyszerre, attól függően, hogy milyen tudásszinten vannak a gyerekek. Viszont az elmúlt másfél évben nem tudtak megtanulni úszni az 5-6-7 évesek. Szóval most ők is jelentkeztek amellett, hogy a most „beérett” gyerekek is úsznának. Azaz

dupla annyian ugranának vízbe Pécsett, de egyelőre sajnos nem tehetik!

Mi a helyzet a vízfelülettel Pécsett?

Az úszni vágyó gyerekeket az egyetemen a Pécsi Úszó Sport Egyesület, a Nevkóban a PSN Zrt. szakosztálya, a Hullámfürdőben a Pécsi Úszóiskola, a Keróban pedig a Mint A Hal Egyesület várja. Emellett pedig van a Bánki Donát és a Belvárosi Általános Iskola két tanmedencéje, azok nyitására sok gyerek vár már.