Címlap Baranya Vörös vércsék...

Vörös vércsék, vándorsólymok, héják – gyönyörű madarai vannak Pécsnek!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ember nem is hinné, pedig így van: több mint száz madárfaj fészkel Pécs közigazgatási területén. Vannak szép ragadozó madaraink, amikor pedig még állt a Magasház, a hajnalmadarak is megszokott vendégek voltak.

Két nappal ezelőtt egy gyönyörű vörös vércse percekig tartó vadászatát figyelhettem közvetlen közelről. Először mintegy 8-10 méterrel a föld felett lebegett (szakszóval: szitált), hajszálpontosan egy helyben, fittyet hányva a nagy szélre, majd lejjebb ereszkedve, 3-4 méterről leste, hogy előbújik-e a kiszemelt pocok. Nem volt szerencséje. Az akciót követően negyedórán át gyűjtött erőt egy kerítésoszlopon – egyben nyilván kiheverte a csalódást.

– A ragadozó madarakkal kapcsolatos több éves védelmi program során 2021 végéig a megyében mintegy nyolcszáz odút helyeztünk ki a vörös vércsék számára – mondta a Pécs Aktuálnak Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pécsi irodavezetője. – Pécsett jelenleg húsz-huszonöt pár vörös vércse költ, egy részük varjúfészkekben, mások épületek réseiben, balkonládákban. Miután elsősorban rágcsálókra vadásznak – de kedvelik a nagyobb rovarokat is –, az egyedszámuk követi a mezei pockok számát: amikor tavalyelőtt csúcson volt a pocokállomány, sok volt a vércse is, ám tavaly már vagy száz párral kevesebb maradt a megyében, a többiek továbbálltak.

De nem csak vércsével találkozhatunk Pécsett, egy-két vándorsólyom is itt telel a városban. Országosan 70-80 pár fészkel, Baranyában 2-4 párról tudnak. A ragadozó madaraknál maradva: bejárnak a városba az erdőben fészkelő héják is, hiszen terített asztal várja őket a házak között, a tereken, rengeteg a rigó és a galamb.

– Ami kifejezetten érdekesség volt, hogy amíg állt a Magasház, ősztől tavaszig voltak nálunk hajnalmadarak is! Ezek a szép madarak, amelyek evezőtollai nagyrészt hajnalpír színűek, nem fészkelnek hazánkban, de a Magasháznál, valamint a Székesegyház és a Dzsámi falánál nagyon jól érezték magukat, megfelelő élőhelyre találtak – fogalmazott Bank László.

Érdemes tehát nyitott szemmel járni, mert gyönyörű madarakat fedezhetünk fel akár a városban, az épületek között is!

A hajnalmadarak valóban gyönyörűek – mintha egy megtermett, színes pillangót látnánk