Címlap Interjú Bejárja a vil...

Bejárja a világ legrangosabb autóversenyeit a két pécsi ralipilóta

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

László Martin és édesapja, László Zoltán hobbiszinten kezdték, de annál jóval tovább jutottak a sportágban. A 25 éves pécsi fiatalember legutóbb a Spanyol Rallye-n az ERC-értékelés negyedik helyén végzett. László Zoltán pedig a világbajnokságon remekel, egyedüli magyarként. A két versenyző nem mellesleg a GLS csomagküldő szolgálat vezetője is Pécsett.

László Zoltán a ’90-es évek elején kóstolt bele az autózásba, de 30 évre abbahagyta a versenyzést. Most azonban fiával, Martinnal egyre komolyabb versenyeken indulnak. Október végén a Spanyol Rallye-n, az Európa-bajnokságon egyedüli magyarként indultak.

– Eleinte előfutó voltam, még a Mecsek ralin is mentem a nagy versenyzők előtt. Volt, hogy a lányom navigált. Aztán, amikor a fiamat kísértem Szlovéniába úgy öt évvel ezelőtt, rájöttem, nekem is mennem kell még. A szervizpark nem nekem való – mondta László Zoltán, aki 2018-ban váltotta ki licenszét és azóta évi 10-13 hetet biztosan versenyeken tölt. 2022-ben óriási eredményt ért el azzal, hogy a ralivilágbajnokság WRC3 kategóriájában összesítésben negyedik helyen végzett.

„Ezek az autók fegyverek, gyorsan fel kell dolgozni, mit látunk”

– Egy-egy futam előtt kétszer látjuk a pályát. Olyan tempóval haladunk, hogy muszáj gyorsan feldolgozni, amit látunk – tette hozzá László Martin. A 25 éves pécsi versenyző ha nem a versenyekre készül, akkor édesapja mellett dolgozik a GLS-nél.

– A cégnél tudják, hogy apával versenyezni járunk, ez a hobbink. Mindig jólesik, amikor kicsit érdeklődnek az eredményeinkről a kollégák – mesélte nevetve László Martin.

A László család bérelt autókkal versenyez. Az is érdekes, hogy egy olyan profi csapattól (TOPP Cars) bérlik a járműveket, amely Szentlőrincen készíti fel ezeket az autókat, és bármilyen versenyre képes elszállítani egy komplett stábot.