BEJELENTÉS: változik a kijárási tilalom, a boltok is tovább lehetnek nyitva

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Azonnali újraindításról nem lehet szó - mondta Orbán Viktor. Azonban tárgyalják azt, hogy a kijárási tilalom 22.00 órától legyen, a boltok pedig 21.00 óráig lehessenek majd nyitva. A részletek szombaton jelennek meg a Magyar Közlönyben - hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggeltMagyarország! című műsorában. 

Azonnali újraindításról nem lehet szó

– mondta Orbán Viktor. Amíg ilyen magasan van a fertőzés, addig nem lesz. A miniszterelnök azonban elmondta:

  • Átállunk a négyzetméter alapú nyitvatartásra, ami miatt sorok lesznek a boltok előtt, ezért hosszabb ideig kell nyitvatartani, azaz:
  • 22.00-ig lehet majd kint lenni, de az is elképzelhető, hogy ez 23.00 órára tolódik. Ennek részleteiről zajlik még az egyeztetés.
  • a boltok 21.00 óráig lehetnek nyitva
  • fodrászatok, szépségiparról egyelőre még nem döntöttek. “Nagy a harc értük” – mondta Orbán Viktor.
  • iskolák nyitása április 12-e után megtörténhet, de ehhez az iskolai dolgozókat, pedagógusokat be kell oltani. Valamint a 65 év felettieknek is meg kell kapni az oltást

A részleteket még tárgyalják, a Magyar Közlönyben várhatóan szombaton jelennek meg a részletek.

Ragaszkodom ahhoz, hogy mielőtt a regisztrált 65 éven felüliek nincsenek beoltva, addig semmilyen újranyitásról nem lehet beszélni.

A vírus elleni egyetlen védekezési eszköz az oltás,

az pedig a vakcinától függ. Magyarország képes lenne többszörösét is beadni az embereknek, de ez nem lehetséges, mert nincs elegendő vakcina. Magyarországon meghaladta az 1 millió 700 ezret a beoltottak száma. Nincs kétségem afelől, hogy szabad nyár lesz, úton vagyunk a szabadság felé.

Nyáron is lehetnek olyan rendezvények, ahová védettségi igazolvánnyal lehet majd menni

mondta Orbán Viktor.

Mikor lesz tetőzés?

– Ezt senki nem tudja megmondani! Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem, hogy mikor indulunk el onnan lefelé – mondta Orbán Viktor, aki nem ment bele jóslásokba, mikor lehet a tetőzés.

A járvány legnehezebb heteit éljük. A brit mutáció meghatározóvá vált, és ez fertőzi egész Európát.

A brit mutáns háromszor annyi embert képes megfertőzni,

mint az előző. Fiatalokon is terjed és őket is képes ledönteni a lábukról – mondta Orbán Viktor.

Az elmúlt 24 órában 275 ember vesztettünk el, több mint 11 ezren vannak kórházban, 1480 lélegeztetőgépen vannak.

Az egészségügyben még nem kellett még hozzányúlni “a végső tartalékoz”, azaz az ingázó egészségügyi dolgozókat még nem vonták be, mert egyelőre nincs rájuk szükség. Érkezett segítség: 500 önkéntes jelentkezett, 1200 hallgató is dolgozik jelenleg az egészségügyben.

A kormányfő hozzátette, hogy 275 ember ismét elhunyt a koronavírus miatt, de az orvosok hősiesen küzdenek és van több mint 10 000 szabad ágy és elegendő a rendelkezésre álló lélegeztetőgép.

Szólt a kismamákhoz is:

A miniszterelnök arra kérte a várandós kismamákat, hogy regisztráljanak az oltásra, ha pedig megteszik, akkor Pfizer- vagy Moderna-vakcinát kaphatnak majd.

Előző sztori

Derült, illetve fátyolfelhős lesz az ég

Következő sztori

Már több iskolaőrre is rátámadtak

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1