Címlap Koronavírus A korábbi fer...

A korábbi fertőződés nem véd meg az omikrontól, de nem kell pánikolni! – mondja a pécsi tudós

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pánikolnunk semmiféleképpen sem kell – mondta az omikron-variánsról szólva az RTL Híradónak Jakab Ferenc pécsi virológus.

A tudós szerint az omikron sokkal gyorsabban és agresszívebben terjed, mint az eddigi variánsok, de ugyanúgy kell védekezni ellene, a járványügyi intézkedéseket betartva, és amennyiben lehetséges, az oltást felvéve. Úgy tűnik, ez a variáns a tudősejteket kevésbé érinti – mondta. Azonban azt is rögzítette:

Önmagában az előzetes fertőződés nem véd meg teljes mértékben minket az újabb variánstól, tehát azt kell mondanom, hogy nincs ilyen összefüggés. Tehát hogyha megfertőződtünk egy másik variánssal, attól még ha nincsen megfelelő védettségünk, az omikron ugyanúgy meg tud minket fertőzni

– figyelmeztetett.

Jakab Ferencnek úgy tűnik, hogy az új vírusmutáció inkább a felső légúti sejteket támadja agresszívebben és a tüdősejteket „kicsit talán” kevésbé. Viszont mivel a terjedési képessége jóval nagyobb, a nagy számok törvénye értelmében még ha nem is okoz súlyosabb tüneteket, a több fertőzöttből többen kerülnek súlyos állapotba, így sajnos a halálozások száma sem fog csökkenni – vélekedett.