Drámai felvételeket készítettek egy Covid-osztály mindennapjairól!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orosházi COVID-napló – 2021 címmel töltött fel kisfilmet a YouTube-ra az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet.

A filmben egy 12 órás műszakot követhető végig még április 23-áról egy diplomás ápoló és az intenzív osztály főorvosának segítségével. A videóban több szakdolgozó, orvos illetve beteg is megszólal – szúrta ki a hvg.hu. A kisfilm egyik főszereplője azt is elmondja, hogyan jutott el az oltás elutasításától addig, hogy az egész családját meggyőzze a vakcinák hasznáról.

A videó kísérőszövege szerint a filmmel azt kívánják bemutatni, hogy egy kisvárosi kórház kollektívája hogyan birkózik meg a járvánnyal, miként veszi fel a harcot egy korábban nem látott, alattomos betegséggel, és melyek azok a motivációk, amelyek a rengeteg nehézség ellenére előre viszik őket.

Ősz óta másabb volt lelkileg, hogy több fiatalt láttunk betegen, rosszabb állapotban. Ez először lefelé húzott bennünket, és pont ehhez képest, hogy ők viszont gyógyulnak és kerülnek ki innen az intenzív osztályról ez viszont hihetetlenül jó érzés

– mondta a videóban Patakiné Márkus Ágnes főnővérhelyettes, aneszteziológiai szakasszisztens. A kollégák beszámoltak arról is, milyen nagyfokú fáradtságot és terhelést tapasztaltak, és egy ápoló elmonda, lelkileg milyen megterhelő volt, amikor fiatalokat, a saját korosztályukat látott fuldokolni.

Minden elismerés az orvosoknak és ápolóknak!

Később az egyik betegszobában részletesen felvették az orvos és a lélegeztető gépre kötött páciens beszélgetését. A beteg később meg is szólal a videóban: Bozsár Lajos elmondta, nagyon-nagyon gyenge volt a betegsége idején, és a tüdejét műteni is kellett. Most már jobban van, gyógytornász is fejleszti. Nagy elismeréssel szólt az orvosokról és az ápolókról, majd elmondta: leginkább a családjára vágyik.

Ezután bemutatják, milyen az, amikor egy új, kiterjedt tüdőgyulladásos beteg érkezik az osztályra, először tartanak konzíliumot az orvosok, majd kezelni kezdik az oxigénhiánnyal küzdő beteget.

Erőt adó üzenetek

A filmben Juhász György orvos emlékeztet: a hetvenes évek polio-járványát (járványos gyermekbénulás) is az oltásokkal lehetett felszámolni, most is a vakcina biztosítása és felvétele vezeti ki a világot a pandémiából.

Végül Zsigáné Kele Csilla ápoló tolmácsolásában egy, a kórház dolgozóihoz szóló korábbi beteg levelét is felolvasták – mint mondták, az ilyen üzenetek adnak nekik erőt.

Előző sztori

Van olyan baranyai fürdő, ahol már mobillal is igazolhatjuk védettségünket!

Következő sztori

Maci Laci tényleg ételt keres a börzsönyi erdőkben!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1