Címlap Koronavírus Eldőlt: jöhet...

Eldőlt: jöhet a negyedik oltás!

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Főként azért vált aktuális kérdéssé az utóbbi hónapokban a negyedik oltás kérdése, mert az egészségügyi dolgozók és a legelőször oltottak esetében most jár le az utolsó dózis utáni hat hónap. Ezután lenne indokolt a korábbi gyakorlat alapján az ismétlő vakcina – írja az Infostart.

Izraelben az idősek és a veszélyeztetett csoportok (köztük egészségügyi dolgozók) negyedik oltását már hetek óta végzik, ez is mintegy mintaként áll a többi, az oltási programokat – főként a járvány alakulása miatt – később kezdő ország előtt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón kérdésre közölte: még a héten megjelenik az arra vonatkozó jogszabály, hogy orvosi konzultáció után megkapható lesz a negyedik oltás Magyarországon.

Elhangzott, hogy egyelőre nem tervezik az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé tenni ezt a második ismétlő oltást, azért, mert még nincsenek tudományos tapasztalatok a három dózis utáni védettség csökkenésének mikéntségéről, mértékéről.

Gulyás Gergely kérdésre kijelentette: megfontolandónak tartják az antigén gyorstesztek árának maximálását. Korábban volt már ez a kormány asztalán, de akkor nem döntöttek az ügyben, csak a PCR-tesztekért elkérhető maximális összeget határozták meg.