Címlap Baranya „Elsőne...

„Elsőnek oltatom be az 5 éves fiamat!” – Van olyan körzet Pécsett, ahol már több mint 200 szülő kérte a vakcinát gyermekének

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sokan gondolkoznak még, mások viszont biztosak benne: kérik gyermeküknek az oltást. Pécsett van olyan körzet, ahol 400 megkérdezettből már most 230-an igent mondtak a vakcinára. A baranyai megyeszékhelyen hétvégén kezdték el a felmérni az igényeket.

A házi gyermekorvosok telefonon értesítik a szülőket a gyermekek oltásával kapcsolatban, sőt a legnagyobb türelemmel válaszolnak is a kérdésekre – értesült a Pécs Aktuál. Úgy tudjuk, a gyerekek oltására még pontos időpontot nem írtak ki, de az már látszik, hogy

A SZÜLŐK NEM ZÁRKÓZNAK EL, SŐT!

– Elsőként fogom az 5 éves Marci fiamat beoltatni, ez nem kérdés – mondta Molnár Csilla. A Kozármislenyben élő édesanya, aki egyben háziorvosként is dolgozik, érdeklődésünkre elmondta:

A poszt-covidos betegségtől tart, ami Szívbetegséget, ízületi gyulladást és vesebetegséget idézhet elő a kicsiknél.

Molnár Csilla hangsúlyozta, hogy nem a víruson való átesés a legnagyobb probléma, hiszen azon egy gyermek lehet, hogy tünetmentesen átesik.

A COVID UTÁNI BETEGSÉG hetekkel- egy hónappal később is jelentkezHET

– Ez pedig már járhat súlyosabb szövődménnyel – tette hozzá Molnár Csilla, aki többek közt ezért is szeretné mielőbb beoltatni a fiát.

Miért hezitálhatnak a szülők? – tettük fel a kérdést

– Sok család és gyermek is átesett már a betegségen, vagy karanténban is volt. Teljesen érthető, hogy emiatt sokan töprengenek, mit kéne tenni. Emellett pedig nagyon letisztult statisztikát nem tudunk mondani, hogy ki az, akinél ez szövődményekkel járhat – mondta Dr. Sándor György. A pécsi gyermekorvos ugyanakkor hangsúlyozta:

világjárvány van, ami terjed tovább,

így egyre nagyobb az esély arra, hogy súlyos megbetegedéssel is járhat azoknál, akik eddig nem vagy kevés tünetet produkáltak – tette hozzá Dr. Sándor György, aki teljes mértékben megérti a szülők hezitálást.

A szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek

– közölte György István, az országos oltási munkacsoport vezetője. Hozzátette: a gyerekek oltását a gyerekoltásokra kijelölt kórházi oltópontokon és igény esetén a házi gyermekorvosoknál tervezik. Az előkészületek tartanak, a terveket hamarosan véglegesítik, és a tudnivalókról időben tájékoztatják a szülőket – írta a koronavírus.gov.hu.

A gyerekek ritkábban kerülnek kórházba, mégis javasolt a vakcina

– írja az Egészségkalauz.

A lap ezeket az adatokat is közölte: Az USA-beli adatokból kiderül, hogy – államtól is függően – a Covid-19-ben szenvedő gyermekek 0,1-1,9 %-a kerül kórházba, és a koronavírus-fertőzésben megbetegedett gyermekek 0,00-0,03 %-a veszíti életét a fertőzésben.