Hogyan lehet pecázni a vírus idején? Lehet hódolni ennek a szenvedélynek?

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus-járvány hozott intézkedések természetesen a horgászokat is érintik. A Magyar Kormány több szigorító intézkedést is hozott, ám ami a legfontosabb: aki bírja a csontig hatoló hideget, mehet a vízpartra.

A november 20. óta érvényben lévő szabályozás alapján a horgásztavak nem minősülnek szabadidős létesítménynek, így ott „az egyéni jellegű, szabadidős sporttevékenységi célú tartózkodás reggel 5 óra és este 7 óra között megengedett”. Magyarán: lehet horgászni, de csak nappal, az éjszakai pecára jelenleg nincs lehetőség. Igaz, ebben a téli időszakban csak a legelvakultabbak szoktak éjjelre kintmaradni.

A csónakos horgászok számára fontos tudnivaló, hogy a vízi járművön csak egy személy tartózkodhat, azaz egy csónakban, hajón csak egy ember pecázhat. Ezt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei derítették ki, mert nem volt világos a kormány és a szövetség iránymutatása, szabályozása, ezért megkeresték a Nemzeti Népegészségügyi Központot. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos leszögezte, hogy a vízijárműről történő horgászat csak egyénileg végezhető.

Azt is érdemes tudni, hogy az éjszakai korlátozás idején a saját telken lévő stégen sem lehet horgászni, hiszen az ugyanúgy a kijárási korlátozás megszegésének minősül. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) továbbá figyelmezteti a horgászokat, hogy a halőröknek a megszokott feladataikon túl a jelenlegi helyzetben jelezniük kell, ha valaki megszegi a házi karantént, illetve ha olyan horgászt látnak, aki egyértelműen beteg (jellemző tüneteket tartósan mutat) – számára ebben az esetben megtilthatják a horgászatot.

Hirdetés
Előző sztori

EZT LÁTNOD KELL! A McMentők, akik mosolyt csalnak a pécsi koronások arcára

Következő sztori

Jönnek a bölcsész keddek!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1