Címlap Koronavírus „Idén n...

„Idén nem lesz olyan oltás, amely beadható és elérhető lenne bárki számára” – Jakab Ferenc

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Világszerte százharminc vakcinafejlesztési projekt zajlik - mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Jakab Ferenc, pécsi virológus elmondta, hogy a 130 lehetséges vakcina közül körülbelül harminc van klinikai fázisban, és hat olyan fejlesztésről tudni, amely már a klinikai tesztelés utolsó fázisában jár.

Véleménye szerint sajnálatosan, de idén még nem lesz a világ számára olyan oltás, ami beadható és elérhető lehetne bárki számára. Úgy gondolja, hogy legközelebb a 2021-es év, első negyedévében kezdődik csak el a vakcina tömeges gyártása.

A Kossuth rádió reggeli műsorában arról is beszélt, hogy az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, mert az egyik kísérleti alany egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta.

A virológus szerint az „oxfordi vakcina” tesztelése már a harmadik fázisban járt – több mint 50 ezer emberen próbálták ki -amikor az említett egyetlen női betegnél mellékhatások léptek fel. Viszont egyelőre az sem biztos, hogy a betegséget az oltás okozta.