Címlap Baranya Javában készü...

Javában készül a koronavírus elleni, pécsi fejlesztésű orrspray

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október közepén már a harmadik tesztfázisban járt az a koronavírus elleni orrspray, amelyet pécsi virológusok fejlesztettek. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa ígéretesnek nevezte az eddigi vizsgálati eredményeket, elmondása szerint a szer képes megakadályozni a vírus szaporodását.

A készülő orrspray-ről Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egyetemi tanára is véleményt mondott. A virológus úgy véli, hogy ha vannak is többé-kevésbé hasznos termékek, tudomány által leírt, kísérletekkel igazolt, direkt koronavírus elleni orrspray eddig nem létezett.

A technológia nem újkeletű, hiszen számos vírus esetében próbálkoztak már hasonló eljárás kidolgozásával. Az azonban biztosan a csillagok szerencsés állása, hogy Baranya megyében, egymástól néhány tíz kilométerre található az a két laboratórium, ahol ezt a – remélhetőleg hatékony – terméket ki tudják fejleszteni – nyilatkozta Jakab Ferenc a 24.hu-nak.

A szakember szerint egyelőre nem lehet tudni, a magyar fejlesztés végül világelső lesz-e a piacon, de azt igen, hogy amennyiben elér az előállítási fázisba, egy száz százalékban hazai fejlesztésű, koronavírus elleni szer lehet belőle.

A virológus elmondta, hogy a szer gyógyszerként vagy injekcióként az emberi szervezetbe jutva idegen anyagként viselkedik, és toxikus lehet, csak orron át alkalmazható. Az abban lévő anyag beborítja a felső légutak nyálkahártyáit, és nem hagyja, hogy a kórokozó bejusson a szervezetbe, megköti a vírus tüskefehérjéit.