Ulrik

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kezdjen megbarátkozni az “ellenőrzött turizmus” fogalmával!

//

A koronavírus-járvány sok országnak oda mérte a legnagyobb ütést, ahol a leginkább fáj: a turizmusra. A Földközi-tenger európai féltekén lévő országok egyik legmeghatározóbb pénzforrása az idegenforgalomból származik, de a járvány okozta vészhelyzeti intézkedések pontosan ezt akadályozzák a leginkább. Összeszedtük, hogy mikre kell odafigyelni, és hogy a közkedvelt turistaparadicsomok hogyan kezelik az idei évi nyaralás kérdését.

Hirdetés

Kerner Barbara, a Baranya Megyei Europe Direct iroda vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy miként is fog kinézni Európában az idei évi nyaralás. Mint mondta, a szabályozások erősen függenek a jelenlegi járványügyi helyzettől, és akár egyik napról a másikra megváltozhatnak, de az is látszik, hogy az európai országok fokozatosan oldják fel a határaikon belüli korlátozásokat.

A külföldre utazás egyéni döntés és egyéni felelősség. Rendkívül fontos lesz most az utazás előtt tájékozódni, hogy ne érje a nyaralni vágyókat meglepetés, ha beütne a baj.

Pár hasznos tanáccsal is szolgált a biztonságosabb és nyugodtabb nyaralás érdekében:

Utazás előtt mindenképpen tudjuk meg, hogy milyen az uticél ország belföldi-járványhelyzete és hogy milyen utazási korlátozások vannak érvényben az adott országban. Érdemes észben tartani, hogy sokkal kevesebb utast engednek fel a tömegközlekedési eszközökre a biztonságos utazás érdekében.

A nyaralás indulása előtt inkább online vegyük meg a jegyeket, ha lehetséges, hiszen ezzel is csökkentjük a megbetegedés kockázatát. Nem mellesleg az adott ország egészségügyi helyzetét és szolgáltatásait is érdemes előre megtudni, fel kell készülni arra is, ha valaki a nyaralás alatt külföldön kapná el az új típusú koronavírust. Általános utas-, egészség- és útlemondási biztosítás nélkül pedig nem is induljunk útnak!

Az Európai Bizottság hivatalos weboldalán sok fontos információt találhatunk és érdemes mindenképpen letölteni a konzuli szolgálat ingyenes letölthető telefonos appját, ami rengeteg hasznos információval láthatja el az utazókat. Illetve Kerner Barbara megjegyezte, hogy az ő irodájukat, a Baranya Megyei Europe Direct-et is személyesen megkereshetik, ha valakinek további kérdései lennének nyaralás kapcsán.

Az olaszok mindent feláldoznak a siker érdekében

A koronavírus járvány egyik legnagyobb áldozata Olaszország, ahol már érződnek a gazdasági válság első jelei a lakosság körében. Június 3-tól nyitja meg határait sokak kedvenc üdülőparadicsoma, méghozzá nem is akárhogy;

engedélyezték, hogy a schengeni övezet polgárai akár koronavírus-teszt nélkül is átlépjék az ország határait.

Továbbá bárki, teljesen szabadon mozoghat az országban, nincsenek korlátozások ezt illetően sem. Az új szabályozás egész Olaszországra érvényes, beleértve az országhoz tartozó szigetekre is.

Egyedül a higiéniai szabályoknak és a járvánnyal kapcsolatos megelőző intézkedéseket kell betartani, mint például a távolság tartás és a maszk viselése a kijelölt helyeken. A vendéglátóhelyek, strandok, múzeumok és egyéb kereskedelmi egységek május 18-án nyitottak ki.

Fontos tudni, hogy míg Olaszországban a nyitás időpontja után nem kell karanténba vonulni, addig Magyarországra visszaérkezve 14 napos otthoni karantén viszont kötelező lesz.

Görögország nem viccel, komolyan veszik a szabályokat  

A görög Riviéra július elsejétől engedi be a nyaralásra kiéhezett turistákat, viszont aki a kijelölt időpont előtt lép az ország terültére, annak 14 napos házi karantént rendelnek el. Aki pedig megszegi a karantén szabályokat, az nagyon súlyosan megütheti a bokáját, akár 5000 eurós bírságot is kiszabhatnak rá.

Május 16-a óta megnyíltak a görög strandok, ahol szigorú szabályok közepette lehet élvezni annak örömeit. A strandágyak legalább 4 méteres távolságban lehetnek egymástól és figyelni kell a higiéniai szabályokra. Amelyik szálloda vagy strand megszegi a szabályokat, az komoly pénzbüntetésre számíthat a görög kormány felől, nem beszélve arról, hogy akár be is zárhatják őket jó időre.

A július elsejei dátum természetesen változhat még, nagyon kedvező az időjárás most Görögországban, elképzelhető akár, hogy korábban is megnyílnak a határok a turisták előtt. Persze a járvány haladtával akár el is tolhatják a nyitás dátumát, így

érdemes olyan szállást foglalni, ami bármikor lemondható.

Bulgária lakat alatt

Május 13-án az egészségügyi törvény módosításával „járványügyi vészhelyzetet” hirdetett ki az egészségügyi miniszter, amely egészen június 14-ig tart. A május 14-én életbe lépett szabályozások alapján már nem csak az EU-n kívüli, hanem az uniós országokból érkező külföldi állampolgárok számára is megtiltották az ország területére való beutazást. A tilalom egyedül a bolgár állampolgárokra és családtagjaikra, azon külföldi állampolgárokra, akik állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek és a speciális beutazási engedéllyel rendelkező személyekre nem vonatkozik.

Spanyolország nem enged, amíg otthon nincs minden rendben

Egyelőre nincs pontos dátum a határok nyitását illetően, a spanyol kormány a június végi újraindításban bízik. A közlekedési miniszter, José Luis Ábalos szerint a turisták fogadása akkortól lesz lehetséges, ha már a spanyolok is elhagyhatják a lakhelyük szerinti megyét.

Jelenleg Spanyolországba csak a spanyol állampolgárok és az ott élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező uniós állampolgárok, illetve a napi szinten határon átjáró munkavállalók léphetnek be, eltekintve egyes rendkívüli indokolt esetektől. Az egyéb, külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulniuk.

Május 18-án megkötésekkel, de kinyithattak a szállodák az ország túlnyomó részében. Csak azok a területek nyithattak, ahol a járványügyi korlátozások enyhítésének az első fázisa már elkezdődött. Madrid és Barcelona nem tartozik ezek közé a területek közé, hiába a két legnagyobb és turisztikailag legforgalmasabb város, a legtöbben itt fertőződtek meg Spanyolországban.

Ugyan a repülő járatok ismét elindultak Madridba és Barcelonába, de június 15-ig egészen biztosan nem lehet még az országba utazni csupán turisztikai okokra hivatkozva.

Mindenképpen jól át kell gondolni egy spanyol kiruccanást, még ha az ember valamilyen módon jogosult lenne rá, ugyanis összesen 4 hetet kell karanténban tölteni, ha így dönt. Kettőt Spanyolországban és kettőt idehaza, Magyarországon.

Horvátország nagy valószínűséggel nyitni fog a turizmus előtt

Horvátország május közepén nyitotta meg a határait az üzleti, gazdasági, illetve sürgős személyes okokból beutazó uniós állampolgárok előtt. Ez a szabályozás ugyanúgy vonatkozik a hajótulajdonosokra vagy a külföldi ingatlan tulajdonosokra. Nekik a beutazási jogosultságukat a határon okiratokkal kell igazolniuk.

Ugyanakkor akik fel tudnak mutatni a határon igazolást szállás- vagy túrafoglalásukról, azok is beléphetnek az országba, ezt a Horvát Idegenforgalmi Közösség is megerősítette.

A turizmus megsegítése és fellendítése érdekében, Gari Cappelli a horvát idegenforgalmi miniszter május 15-én bejelentette, hogy új mobilos alkalmazást vezetnek be az országban. Ennek az alkalmazásnak a segítségével előre be lehet majd jelentkezni a horvát hatóságoknál, hogy ezzel lehessen felgyorsítani a várakozási időt a horvát határokon. Csupán a célállomást és a szálláshely címét kell ehhez közölni.

Egyelőre az a horvátok álláspontja, hogy specifikusan engedi be a turistákat az országba. Kevésbé fertőzött országokkal kétoldalú megállapodás alapján szeretnék ezt kivitelezni. Ha a továbbiakban is hasonlóan pozitív lesz a járvány helyzet jelenlegi állása, akkor nagy valószínűség szerint június 15-től hivatalosan is megnyílnak a horvát határok.

A pécsieket is megkérdeztük, hogy ők hova fognak menni a nyáron, ezt az alábbi videóban lehet megtekinteni.

Hirdetés

Előző sztori

Nyitnak az iskolák pár napon belül

Következő sztori

Napos idő várható lapos gomolyfelhőkkel

Legutóbbiak innen: Gazdaság