Címlap Koronavírus Kifogások: íg...

Kifogások: így trükköznének a védettségi kártyákkal Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Van kártyám, de nincs nálam. Fotó nem jó róla? Ó, hát nem gondoltam volna, hogy már most kell". Ilyen és ehhez hasonló kifogások mindennaposak a pécsi vendéglátóhelyeken - számoltak be az elmúlt napok tapasztalatairól a helyi vendéglátósok.

A legtöbben ismerik a szabályokat

Így ők nemcsak a védettségi kártyájukat, hanem a személyit is elő szokták kapni, amikor érkezik a pincér. Ez a jobbik eset, de előfordul olyan, amikor jönnek a kifogások.

Párat felsorolunk:

– Kaposváron nem kérték, gondoltuk Pécsett sem kell!

– Otthon felejtettem, de lefényképeztem és mutatom a személyimet is, hogy lásd, ez az enyém!

– Nincs nálam, de megmutatom az e-mailt az oltásra való regisztrációmról!

– Már most is kellene, nem is hallottam róla!

Mit tud tenni a vendéglátós?

Ilyen esetben szépen felszólítja a vendéget, hogy a fogyasztás a benti térben nem engedélyezett. Ezért vagy a teraszra, vagy elvitelre kérheti ételét, italát.

Bővebben:

  • Bármely vendég felhívható a védettségi igazolvány bemutatására, amennyiben kizárólag védettségi igazolvánnyal igénybevehető szolgáltatást kíván igénybe venni.
  • A koronavírus elleni védettség igazolása során a vendég a védettségi igazolványon feltüntetett, személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványának, a külföldi védettségi igazolvánnyal rendelkező vendég pedig a személyazonosító igazolványának vagy útiokmányának bemutatására külön is felszólítható.
  • A hatodik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személy életkorának személyazonosító igazolványával, útlevelével, vezetői engedélyével vagy diákigazolvánnyal történő igazolására felszólítható.
  • A tizennyolcadik életévét be nem töltött személy életkorának ellenőrzése mellőzhető, ha a kiskorúság ténye nyilvánvaló.
  • A védettségi igazolvány meglétét vagy az életkort ellenőrző szerv vagy személy jogosult az érintett vendég személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványán szereplő adatok megismerésére, azzal, hogy az adatokat semmilyen módon nem rögzítheti