Címlap Egyetem Közel 400 pot...

Közel 400 potenciális vakcinát tesztelnek Pécsett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több olyan szerrel is kísérleteznek a Pécsi Tudományegyetemen amely esetleg hatékony lehet a koronavírussal szemben. 400 hatóanyagot vizsgáltak a szakemberek, amelyek ígéretesnek tűnnek. Viszont a vakcina elkészültéig még több vizsgálatra lesz szükség - derül ki az ATV cikkéből.

Nincs megállás a vakcina kutatását illetően, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában hetek óta teljes fordulatszámon dolgoznak a hatóanyagok tesztelésén. A küzdelem tétje nem kisebb, mint sem megtalálni a Covid-19 elleni hatásos vakcinát – írta meg az ATV.

Ez egy nagyon komoly országos együttműködés eredményeképp alakult ki. Ennek a kiválogatott 400 hatóanyagnak a jelentős része újonnan szintetizált, tehát új hatóanyagnak tekinthető, egy másik jelentős része viszont ismert hatóanyag, ezt úgy szoktuk hívni, hogy a gyógyszerkincsünknek az újragondolása, ezt tényleg úgy kell elgondolni, hogy a patikák polcain lévő gyógyszerekről beszélünk, amelyek mást terápiás célokat szolgálnak, de jelenleg megnézzük azt, hogy Covid és a Sars vírus ellen hatékonyak lehetnek-e

– mondta Jakab Ferenc virológus professzor az ATV-nek.

A professzor szerint vannak sikerek vannak olyan eredmények amelyek már nagyon biztatóak. Azt is elmondta, hogy vannak olyan sikerek és eredmények, amik nagyon biztatóak.

A 400 hatóanyag felén már túl vagyunk, amit megteszteltünk, azt kell mondjuk, hogy szerencsésen az első szűrés eredményeképp olyan hatóanyagokat találtunk, amely hatékonynak és ígéretesnek tűnik, termesztésen további vizsgálatok szükségesek, de optimisták vagyunk az eredmények tekintetében.

Majd hozzátette a szakember, hogy szerinte türelmesnek kell lenni mert külön kell választani a kémcsőben sikeres kísérleteket a sikeres klinikai kísérletektől.