Címlap Egészség Még ez is: me...

Még ez is: megjelent a koronavírus és az influenza hibrid fertőzése!

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Neumann Labs két esetben is azonosította a koronavírus és az influenza kettős fertőzését, a „fluronát” Magyarországon.

A napokban új betegségegyüttest azonosítottak Izraelben, amely egyesíti magában a koronavírust és az influenzát. A „fluronának” elkeresztelt tünetegyüttes azonban nem csak ott alakult ki a magyar Neumann Labs szerint. A magánlaboratórium hétfői közleményében azt írja, hogy

az elmúlt hetekben már két esetben is azonosították a koronavírus és az influenza kettős fertőzését Magyarországon.

Az omikron-variáns jelenlétét hazánkban elsőként igazoló Neumann Labsban vizsgált pozitív minták 78 százalékát már a legújabb, Dél-Afrikából származó vírusváltozat teszi ki. Az omikron vizsgálatának bevezetése óta összesen 283 esetet azonosítottak a Neumann szakemberei.

Az elmúlt két hétben azonban volt két olyan eset is, amikor a betegek szervezetében nemcsak az omikront találták meg, hanem az influenzavírust is. Mindkét érintett fiatal, 30 év alatti.

A tudósok eddig is hangsúlyozták, hogy a két vírus akár egyszerre is elkapható, és ebben az esetben akár súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és jelentősen nagyobb esély is lehet a halálos kimenetelre. Tömegesen szerencsére eddig ez nem fordult elő, de az már biztos, hogy az egészségügyi és diagnosztikai ellátásnak fel kell készülnie, hogy lesznek kettős fertőzött esetek is. Nálunk jelenleg napi 4-5 influenzás esetet találunk, de az influenzajárvány még el sem kezdődött, és az omikron gyors terjedése miatt az ötödik hullám is valószínűsíthető

– mondta Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Mindez azért is jelenthet problémát, mert a különböző eredetű légúti fertőzések (a koronavírus, influenza) tünetei – így például láz, köhögés, fáradtság, ízületi fájdalom – nagyon hasonlóak, így a betegséget észlelő emberek nem tudhatják biztosan, hogy melyik vírust is kapták el. Sok influenzás diagnosztizálja magát koronavírusosnak és fordítva.

(Kiemelt kép: AFP)