Címlap Balhé TITKOLÓZÁS PÉ...

TITKOLÓZÁS PÉCSETT: Vizsgálatot indított a hatóság!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még tavaly november elején írtuk meg, felmerült annak a gyanúja, hogy

közpénzen reklámozzák egyes városházi, politikai szereplők privát üzleti érdekeltségeit,

mivel a városvezetéshez igencsak közelálló üzleti körök is szerepeltek abban a közpénzen megtámogatott műsorban, amelyet a Street Kitchen forgatott Pécsett. A produkció azt állította, ez véletlen, viszont a műsorban

RÖGTÖN AZ ELSŐ bemutatott HELYSZÍN A PÉCSI ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI FŐOSZTÁLYVEZETŐJÉNEK ÉRDEKELTSÉGÉBE TARTOZIK.

Ez nem az egyetlen olyan üzleti érdekeltség volt egyébként, amely szerepelt a műsorban és összefüggésbe lehet hozni városházi, politikai szereplőkkel; de ez volt a legnyilvánvalóbb.

A Street Kitchen műsorát a Pécs Nyitva program keretében támogatta meg az önkormányzat, de hogy mennyivel, azt máig nem árulták el. Mint ahogy azt sem, mire mennyit költöttek el azóta, mióta a program fut, és milyen partnereket vontak be a munkába, vagyis fizettek azért, hogy Pécset népszerűsítsék.

Lapunk közérdekű adatigánylésben próbálta megtudni végül ezeket az adatokat, de sem az önkormányzat, sem az illetékes önkormányzati cég – a Pécsi Kommunikációs Központ – nem volt hajlandó megválaszolni a kérdéseinket. Utóbbi cég vezetője ráadásul több százezer forintot kért az egyébként közérdekből nyilvánosnak tekinthető adatokért.

Mivel nem ez az első eset, hogy a pécsi önkormányzat titkolózik – ugyanezt tették az elhíresült „átvilágítások esetében is, amelyben az önkormányzati cégek rendre megtagadták különféle okokra hivatkozva a legfontosabb adatok kiadását -, lapunk úgy döntött, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul ebben az ügyben is. Azt kértük a Hatóságtól, hogy vizsgálják meg, jogszerűen kért-e a a cég több százezer forintot olyan adatokért, amelyekről joggal feltételezhető, hogy elektronikusan, digitálisan is rendelkezésre állnak.

A Hatóság végül arról tájékoztatta lapunkat, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben.

Az önkormányzati cégnek 15 napja van arra, hogy a Hatóság számos kérdését írásban megválaszolják.

Pécs nyitva?

A Pécs Aktuál számos cikket írt a Pécs Nyitva programról; az ötlet ugyanis támogatható volt, és még hiánypótló is, mivel Pécsre igencsak ráférne a népszerűsítés. Ha pedig azt jól csinálják, akkor azon minden városlakó – így vagy úgy – nyerhet.

Ezért is furcsa, hogy az átláthatóságot ígérő városvezetés miért titkolózik ebben az ügyben is, és nyílt kommunikáció helyett miért gördít akadályokat a közpénzek elköltésének megismerhetősége elé?

A program honlapja itt érhető el.