OLTÁSI IGAZOLÁS: 4 milliós oltottságtól lesz jelentősége

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jövő hét közepén, 3,5 millió beoltottnál nyithatnak a teraszok, 4 milliónál pedig már szerepe lehet az oltási igazolásnak - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az iskolák kapcsán hangsúlyozta: az intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet.

A következő enyhítés 4,5-5 milliónál történhet

Ha jövő héten elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor döntenek arról, hogy 4,5-5 milliónál milyen intézkedéseket hoznak. A vendéglátóipar és turizmus szenvedte meg legjobban az elmúlt 13-14 hónapot.

– Akkor, ha a biztonság és a fokozatosság elvét szem előtt tartva, lehet nyitni, akkor nyitni fogunk azoknak, akik biztonságban vannak

mondta Gulyás.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: az OLTÁSI IGAZOLÁSNAK 4 milliós oltottságtól lesz jelentősége. Akkor hozhatnak olyan szabályokat, amelyeknél ez számíthat.

Nyáron külföldre?

Az összes oltással – azt reméljük – lehet majd utazni. De ehhez az kell, hogy az adott célországban is lehetővé tegye a járványügyi helyzet az utazást. Most a legfontosabb az életvédelem – mondta Gulyás Gergely. Az Európai Unión belül nem látják reális a veszélyét annak, hogy különbséget tegyenek az oltások között.

Kötelezően el kell fogadni az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat és tagállami döntés az, hogy ezen kívül mit fogad el egy másik állam.

mondta Gulyás.

Vendéglátósoknak

– úgy ahogy az egészségügyi dolgozóknak – sem teszik kötelezővé az oltást, ezáltal nem is kell nekik védettségi igazolvány, hogy kinyissanak, kiszolgáljanak – mondta Gulyás, aki hozzátette eltörlik a közterület-használati díjakat a vendéglátóhelyek érdekében, felfüggesztik az adminisztrációs, bürokratikus nehézségeket és májusban is jár a bértámogatás az éttermeknek.

Iskolák és távollét

  • Az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet, erre felhatalmazásuk van.
  • A tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak, tehát az órákat az iskolában megjelenteknek tudják megtartani, ezzel a digitális oktatás megszűnik az alsó tagozatosoknál

Alsó tagozatnál kevesebb tanárral “kontaktálnak” a gyerekek, mint felső tagozatban.

Az általános iskolák alsó tagozatai és az óvodák indulnak újra

A konzultáció eredménye az, hogy az emberek fokozatos újraindítást támogatják, ezért az iskoláknál és az óvodáknál is így járnak el.

Nő az oltási hajlandóság

A legfrissebb adatok szerint 4 millió 2 ezer magyar regisztrált már oltásra. Az egészségügyi dolgozók, fegyveres erőkkel együtt tehát már 4,5 millió ember kapott, illetve jelentkezett oltásra. De a cél a 8 millió beoltott elérése.

A beoltottak 99 százalék védett

– Nincs az oltóanyagok között különbség, mindegyik hatásos és a súlyos megbetegedése ellen hatásos eszköz – mondta Gulyás Gergely.

Hírességek reklámozzák az oltást

Mától óriásplakátokon és reklámfilmekben ismert emberek buzdítanak az oltásra.

Előző sztori

Nyomozás indul a 2015-ös pécsi lámpacserék miatt

Következő sztori

Április hátralevő részében ingyen utazhatnak az alsós diákok

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1