Címlap Koronavírus Sosem lesz vé...

Sosem lesz vége? Újabb baljós előjelekre figyelmeztet a pécsi virológus!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora szerint a következő évtizedekben a járványok korát fogjuk élni.
– Feladatunk a hiteles tájékoztatás. Azt mondjuk, amit gondolunk és hiszünk, és nem azt, amit más hallani akar – kezdte némileg pesszimista gondolatmenetét Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa egy webináriumon, amiről az Mfor számolt be.

A szakember szerint a mostani járvány csupán belépő a következő évtizedek járványos időszakába. Mint mondta, a koronavírus okozta járvány sem új keletű, és csak komoly kutatási eredményekkel sikerült mostanáig úrrá lenni rajta.

A járványok korát fogjuk élni, számos betegséggel meg kell még küzdenünk majd

– közölte. Mint mondta, az omikron-variáns körülbelül húsz-harmincszor fertőzőbb az eredeti, vuhani változathoz képest. Leszögezte, hogy az oltás fontos, hiszen saját magunkat és a környezetünket is védjük vele, emellett a vírusvariánsok kialakulásának megakadályozásában is segít.

Jakab Ferenc azt is elmondta, hogy az omikron ellen 70-75 százalékra csökkent a vakcinák hatékonysága, ám ez azt jelenti, hogy még mindig ilyen mértékben véd, százszázalékos vakcina pedig soha nem lesz. Roppant fontosnak nevezte azonban a harmadik oltás felvételét. A természetes vírusfertőzés után hosszú védettség nem alakul ki, három-négy hónap után csökken az immunitás – szögezte le.

Arra is emlékeztetett, hogy az oltás nem a fertőzés, hanem a súlyos betegség elkerülésére szolgál, nem mellékesen így az egészségügyi rendszer is kevésbé terhelődik le. Szerinte ugyanakkor nem az omikron lehet a járvány vége, mert nem feltétlenül tudjuk elérni a nyájimmunitást, 2022 őszén pedig újabb légútifertőzés-szezon generálhat járványt.