Címlap Koronavírus Továbbra sem ...

Továbbra sem biztatóak a szennyvízvizsgálati eredmények

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécsett várhatóan emelkedni fog a koronavírus fertőzöttek száma, erre engednek következtetni a friss szennyvízvizsgálati eredmények, amiket hétfőn tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Közölték: a szennyvízminták SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja emelkedik. A mintázott helyszínek többségét stagnáló tendencia jellemzi, ugyanakkor emelkedés figyelhető meg Pécsett, Kaposváron, Nyíregyházán, Szolnokon valamint a budapesti agglomeráció vizsgált településein.

A vírus-örökítőanyag koncentráció két település (Győr és Nyíregyháza) esetében a magas koncentráció tartományba esik, míg Pécs és 18 másik mintavételi helyen az emelkedett, egy településen a mérsékelt kategóriába sorolható. A pontos részletek ITT érhetők el.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Továbbra is érdemes kerülni a zsúfolt helyeket! Illetve betartani a higiénés szabályokat! Kerüljük az arc érintését, rendszeresen mossunk alaposan kezet vagy használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt illetve szellőztessünk gyakran!

Kiemelt képünk illusztráció.