/

Újra beteg lehet a meggyógyult koronás is, de van egy jó lehetőség

Kezdés
/

A COVID-19-el szembeni immunitást vizsgálják a kutatók világszerte, de még csak tapogatóznak. Van olyan férfi, aki 142 nap után újra koronás lett.

A pécsi kutatók szerint a járvány jövőjét három fő faktor irányítja:

  • Milyen mértékű és mennyire tartós az immunitásunk ellene?
  • Mennyire mutat szezonalitást?
  • Mennyire hatékonyak az elhárító intézkedések? (maszktól a vakcináig)

Hongkongi tudósok 142 nap után újrafertőződést állapítottak meg egy személynél (ez esetben megfelelően alátámasztva, valóban erről van szó). Az első fertőzés megbetegedéshez vezetett, ám az akkor létrejött sejtes immunitás a második fertőzésnél gyorsan és hatékonyan segített leküzdeni a másodikat, megbetegedés nélkül. Le kell szögezni, hogy egyelőre egy esetről van részletes dokumentáció, nem ismert, hogy egyénenként ez mennyire és mitől függően lehet eltérő.

Négy típusú immunitás lehet

Sterilizáló

A legjobb eshetőség a fertőzést követő, élethosszig tartó (ún. sterilizáló) immunitás, amely meggátolja az újrafertőződést. Ez légúti vírusoknál nem jellemző, így erre kevés esély van, ráadásul a leírt eset sem erre utal.

Funkcionális

A funkcionális immunitás ellenben, melyre a hongkongi féri esete is utal, rendkívül előnyös forgatókönyv lenne. Ebben az esetben az immunrendszer megfelelően reagálva az első infekcióra, a későbbieket felismeri és jobb, akár tünetmentes betegséglefolyással leküzdi azokat. Ez nem gátolja meg az ismételt fertőződést, de hatalmas terhet vesz le a társadalomról és az egészségügyi ellátóintézményekről. Valószínűleg így is maradnának veszélyeztetett csoportok, nekik a vakcina nyújthat megoldást.

Csökkenő

A harmadik kategória az idővel csökkenő mértékű immunitás. Ez jellemző a 4 ismert emberi nátha koronavírusra (OC43, 229E, NL63, HKU1). Változó mértékű immunválasszal reagálunk az újrafertőződésre, a sejtes immunválasz mértéke is csökken, így újabb fertőzést néhány hónaponként el tudunk szenvedni. Ez sem rossz forgatókönyv a SARS2 esetében mert populációs mértékben csökkenti a megbetegedések súlyosságát és fakul a most átélt káosz a világban.

Elmúló

A negyedik eshetőség, a teljes mértékben elmúló immunitás. Ez újrafertőződés esetén hasonló, de leginkább ugyan olyan betegséglefolyást jelentene. Egyelőre erre semmilyen eredmény sem utal.

A tudomány mai állása szerint a lehetséges forgatókönyv a felvázolt lehetőségek keverékéből állhat össze.

Nem kizárható, hogy néhány emberben sterilizáló immunitás is kialakulhat, de a tudomány jelenlegi ismeretei alapján a funkcionális és idővel csökkenő mértékű immunitás lehet a domináns. Ez mindenképpen jó hír, mert egy olyan jövőképet fest, ahol a világ országai fokozatosan elhagyhatják az elmúlt hónapokban megismert kemény intézkedéseket. Ehhez persze idő kell, jelenleg a világ népességének döntő többsége még nem találkozott a vírussal. A vakcina és a vírus kontrollált terjedése hozhatja el fokozatosan a fellélegzést.

A pécsi kutatók hangsúlyozzák, hogy továbbra is

egy új koronavírussal van dolgunk, amely bebizonyította, hogy kontrollálatlan módon elengedve káoszba képes dönteni egész régiókat, idősotthonokban, fogékony fiatal szervezetekben komoly megbetegedést okozni.

Fontos megérteni, hogy aki megtagadja a maszk viselését, az megfertőzhet másokat! Aki viszont hordja a maszkot, az lényegesen kisebb eséllyel betegít meg másokat.

Előző sztori

292 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma itthon!

Következő sztori

Mégis megtartja a PMFC a vasárnapi rangadót

Legutóbbiak innen: Egyetem