Címlap Közélet 120 tonna gum...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

12 ezer használt gumiabroncs tűnt el Pécs határából a Baranya Megyei Kormányhivatal hulladékgazdálkodási szakembereinek intézkedése nyomán. A hatóság felszólításainak eleget téve ugyanis a cserkúti telek tulajdonosa a közel múltban teljesen megtisztította a területet. A 120 tonna abroncs szakszerű ártalmatlanítása is garantált: a hulladék egy része egy pécsi gumifeldolgozóba, másik fele a királyegyházai cementgyárba került.

A hatóságokhoz számos bejelentés érkezett az elmúlt időben arról, hogy gyűlnek a használt gumiabroncsok Pécs határában, Cserkút közigazgatási területén, egy magánkézben lévő telken. A Baranya Megyei Kormányhivatal újonnan létrehozott hulladékgazdálkodási hatósága azonban sikeresen pontot tett az ügy végére.

– 2021 augusztusától már a kormányhivatal hulladékgazdálkodási szakemberei foglalkoztak a problémával, akik először azt vizsgálták, hogy a tulajdonos eleget tett-e azoknak a korábbi felszólításoknak, amelyek az illegálisan elhelyezett „gumihegy” felszámolására kötelezték

– emelte ki dr. Horváth Zoltán.

A főispán hozzátette: a 2021 szeptemberében lezajlott helyszíni szemle alapján a hatóság megállapította, hogy továbbra is nagy mennyiségű, kb. 400-500 köbméter hulladékgumi található a telken, ezért további intézkedések szükségesek. Az ezt követő időszakban a kormányhivatal munkatársai több helyszíni szemlét tartottak, valamint több felhívó végzést adtak ki annak érdekében, hogy a terület gazdája mielőbb gondoskodjon a környeztet elcsúfító hulladékhalom jogszabályszerű kezeléséről, azaz engedéllyel rendelkező hulladékkezelő részére történő elszállításáról.

A kormányhivatali ellenőrzéseknek, intézkedéseknek meglett az eredménye: mintegy 120 tonna, azaz megközelítőleg 12 000 gumiabroncsot szállítottak el a telekről. Mint azt dr. Horváth Zoltán főispán elmondta, a gumiabroncsok egy része a királyegyházai cementgyárba, másik része pedig egy Pécsett működő gumifeldolgozó üzembe került, ahol megfelelő körülmények között tudják hasznosítani őket.

(Fotó: Facebook/LMP)