Címlap Közélet 20 foknál nem...

20 foknál nem lesz melegebb télen az iskolákban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár szerint ha az iskolai tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani – írja a Népszava.

Tényi István megkeresésére válaszolt a helyettes államtitkár, ami azt követően érkezett be, hogy a Belügyminisztérium a tankerületi vezetőket arra kérte, mérjék fel az intézményekben a gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét.

A lap cikke szerint Tényi azt kérdezte, hogy az elszabaduló energiaárak következtében milyen mértékben kell a minimális szint – vagyis a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok – fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat.

A köznevelési helyettes államtitkár szerint semmilyen mértékben, a 20 Celsius-fokos hőmérséklet “kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

A Népszava szerint viszont a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet úgy rendelkezik, hogy szellemi munka esetén 20-22 fokot kell biztosítani a hideg évszakban.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint szinte biztos, hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni – olvasható a cikkben.