A felújított Jakab-hegyi turistapihenőt dicsérte Semjén Zsolt és Hoppál Péter

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 nap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Pécs, 2021. június 11. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Hoppál Péter, a Fidesz országgyûlési képviselõje és Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelõs államtitkára (b-j) leleplezi az emléktáblát a közelmúltban felújított Új templom turistapihenõ átadásán a mecseki Jakab-hegyen 2021. június 11-én. Az egykori pálos kolostorrom felújítása egy Interreg horvát-magyar együttmûködés keretein belül valósult meg mintegy 25 millió forint értékben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság beruházásában, míg a közelében lévõ, egykori rendház alapjain nyugvó Új templom turistapihenõ és kilátó felújítását a Környezeti és energiahatékonysági operatív program mintegy 29,3 millió forintos forrásának felhasználásával végezték el. MTI/Varga György

Átadták pénteken a közelmúltban felújított Új templom turistapihenőt a mecseki Jakab-hegyen.

Az egykori pálos kolostorrom felújítása egy Interreg horvát-magyar együttműködés keretein belül valósult meg mintegy 25 millió forint értékben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság beruházásában, míg a közelében lévő, egykori rendház alapjain nyugvó Új templom turistapihenő és kilátó felújítását a Környezeti és energiahatékonysági operatív program mintegy 29,3 millió forintos forrásának felhasználásával végezték el.

Nem kímélték a történelem viharai

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a Jakab-hegyi Pálos kolostor az évszázadok során sokszorosan élte át a történelem viharait, az általuk alkotott értékek megújulása pedig azt mutatja, hogy “mi nem a hanyatló, romboló, hanem a teremtő és építő világot képviseljük”.

Hozzátette, hogy a pusztulás felelőseit név szerint ismerjük, ám az építők és értékteremtők nevei homályban maradtak, ezt az adósságot azonban törlesztenünk kell.

A hetvenes években kezdődtek az első állagmegóvó munkálatok

Semjén Zsolt emlékeztetett, hogy a kolostor romjait Gosztonyi Gyula mérte fel az 1920-as évek második felében, az első konzerválási munkálatok Kárpáti Gábor régész irányításával a hetvenes években indultak meg, majd 2019-ben a nemzeti mellett az épített örökségre is kiemelt figyelmet fordító Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága valósított meg ismét egy ilyen jellegű feladatot, egyben megújította az 1947-es alapokon álló “Új templom” turistapihenőt is.

A Jakab-hegyen a 13-16. században, majd rövid ideig a 20. században éltek és munkálkodtak pálos szerzetesek. A hegyen korai kolostoruk romjai, valamint a későbbi visszatelepülés korában létesült, befejezetlen újabb kolostor és kápolna kezdeménye maradt fenn, utóbbi a zarándokokat, turistákat szolgálva “Új templom” pihenő és kilátó néven ismert.

A két helyreállított épület pénteken tartott átadási ceremóniájának részeként a Pálos Rend és a Pécsi Egyházmegye emléktáblát avatott.

Hoppál Péter (Fidesz), Pécs és térsége országgyűlési képviselője különlegesen kultikus helynek nevezte a Jakab-hegyi kolostorromokat beszédében, hangoztatva, hogy a pálosok mély európaiságot adtak, megerősítették a keresztény identitást.

Előző sztori

Itt a vége: elbúcsúztak Müller Cecíliáék

Következő sztori

Geciző és cigányozó jelölttel vágnak neki az előválasztásnak Márki-Zayék Pécsett!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1