Címlap Közélet A PDSZ szerin...

A PDSZ szerint nem biztos, hogy törvényes lesz a tanévkezdés

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy Erzsébet pécsi pedagógus, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja az érdekképviselet közösségi oldalán közzétett videójában beszélt arról, milyen eredményeket értek el a belügyi államtitkárságon folytatott sztrájktárgyalásokon.

A PDSZ képviselője elmondta: azért mentek el a sztrájktárgyalásokra, hogy megtudják, a kormány idén milyen összeget szán a pedagógusok béremelésére. Nagy Erzsébet úgy fogalmazott: őket nem az érdekli, hogy mi várható 2029-ig, és EU-s támogatásokból hány százalékos béremelésekre lehet számítani.

Nem lesz törvényes tanévkezdet?

Ígéretekkel tele van a padlás – fogalmazott. Szerinte a legfontosabb most az lenne, hogy a tanév megkezdése előtt megoldást találjanak a jelenlegi válságállapotra. Ugyanis rengetegen hagyták el a tanári pályát, a fiatalok nem akarnak tanárként dolgozni, ami miatt több oktatási intézményben is tanárhiány van, így törvényesen nagyon sok helyen nem is tudják megkezdeni a tanévet.

Az oktatásért felelős kormányzatnak a felelőssége, hogy az Alaptörvénybe fektetett jogát mindenkinek biztosítsa, amelyet a köznevelési törvény is garantál. Magyarán a minőségi oktatáshoz való jogot az intézményein keresztül biztosítsa

– hangsúlyozta a PDSZ képviselője. Legutóbb azt hallották, hogy várnak az Unió ígéretére, hogy azt a csomagot, amelyet benyújtottak a béremelés vonatkozásában, hogyan bírálják el.

„Arról nem hallottunk egyetlenegy szót sem, hogy a kormány, a mi kormányunk mennyi pénzt biztosít idén a béremelésre” – hangsúlyozta Nagy Erzsébet, aki szerint ez egy óriási probléma, ugyanis ha nem várnak tovább a pedagógusok, akkor

mi arra biztatjuk a kollégákat, hogy ne is legyen – amennyiben nincs augusztus végéig – megfelelő ajánlat

– fogalmazott. Mint mondta: azt ki tudták harcolni, hogy augusztus utolsó hetében lesz még egy egyeztetés. Ugyanakkor minden kollégájától azt kérte, hogy az előkészítéssel ne várjanak:

A sztrájkfolyamatot csak szüneteltettük tavasszal, ezt a szüneteltetést fejezzük be, és ősztől újraindulhat a munkabeszüntetés abban az esetben, ha addig nem kapunk épkézláb ajánlatot

– mondta.

Kapcsolódó cikkünk: