Címlap Közélet Örülhetnek a ...

Örülhetnek a pedagógusok: 400 milliárd forint juthat bérfejlesztésre

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány inflációkövető béreket és lakhatási támogatást is ígér a pedagógusoknak – olvasható ki a Brüsszelnek küldött magyar tervből.

Tervben van a bérrendezés

A Népszava cikkéből kiderül, az Orbán-kormány célja, hogy 2028-ra a pedagógusok átlagbére elérje a magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékát, a bérfejlesztés eredményeként elért bérszínvonal megőrzése érdekében pedig az infláció mértékének megfelelő indexálást is vállalnának 2029-ig. Mindez a kabinet által az Európai Bizottságnak benyújtott, a 2021-2027-es időszakra szóló „Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” elnevezésű stratégiában olvasható.

A pedagógus életpályamodell, és így a bérek fejlesztésére összesen 978,7 millió eurót, vagyis mintegy 400 milliárd forintot szánnának

A lap szerint a program további intézkedéseket is felsorol, tervben van például egy, a „hivatás presztízsét is jelző” pedagógus-igazolvány bevezetése a hozzá kapcsolódó kedvezményrendszerrel, az adományozható elismerések körének kibővítése, valamint a lakhatásuk elősegítése – különösen pályakezdők és pedagógus házaspárok számára – szolgálati lakások kialakításával.

Vonzóvá tennék a pedagóguspályát

A kormány azt szeretné, hogy az intézkedések hatására a pedagóguspálya vonzóbb legyen, különösen a fiatalok számára, igaz, az ezzel kapcsolatos célkitűzések már kevésbé merészek: azt szeretnék elérni, hogy 2029-ig átlagosan öt százalékkal emelkedjen a pedagógusképzésbe jelentkező hallgatók és a pályakezdőként elhelyezkedő pedagógusok aránya is (az utóbbi években a pedagógusképzésbe jelentkezők száma több mint 30 százalékkal csökkent).

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás úgy véli, hogy a kormány terve jó kiindulópont lehet, de a céldátumokat késeinek tartja. Szerinte a bérfejlesztés célkitűzéseit a mostani kormányzati ciklus végéig, vagyis 2026-ig kellene teljesíteni, és már első lépésként egy nagyobb arányú béremelést kell végrehajtani, különben „alig lesz valaki, aki ezen a pályán marad.” Már most is több mint tízezer tanár hiányzik a rendszerből, a helyzet évek óta csak romlik.