Címlap Politika Megbuktatták ...

Megbuktatták Pintér Sándort a pécsi tüntetők, akik a szabad oktatás mellett álltak ki

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi Széchenyi tér negyede telt meg szellősen azon a tüntetésen, amit a Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás (PONT) szervezett csütörtök kora estére.

Az ország számos nagyvárosában volt hasonló demonstráció. A tüntetők a szabad oktatás melllett álltak ki, és arra hívták fel a figyelmet, hogy

  • Vissza a valódi sztrájkjogot!
  • Tisztességes pedagógusbéreket!
  • Esélyteremtő, minőségi oktatást mindenkinek!
  • Demokráciát az iskolákban!
  • Önálló oktatási minisztériumot!
  • Pintér Sándor leváltását!
  • Nemet a státusztörvényre!

Az eseményen egy – az alkalomra írt – mesét is elmondtak, aminek az volt a lényege, hogy a király (vélhetően Orbán Viktor) egy nagyképű köcsög, aki tudatlanságban tartja a népét, és nem lehet kimondani az igazságot sem. Vagy lehet, de senkit, legfőképpen őt magát ez nem érdekli.

A mese közben különféle feladatokat hajtottak végre a tüntetők, illetve ismertették azt is a szervezők, hogy milyennek kellene lennie az oktatásnak. Nem olyannak, mint most.

Készítettek a tüntetés szervezői egy bizonyítványt is Pintér Sándornak, és a közönségnek kellett értékelnie a belügyminiszter teljesítményét. Eszerint az Oktatásügyből, Felelősségből, Nyilvános beszédből, Pedagógiai ismeretekből és Demokráciából is 1-est kapott, így megbukott. Pécsen legalábbis.

A tüntetők végül a „bizonyítványt” kiragasztották a Pécsi Tankerületi Központ ajtajára, a demonstráció ugyanis ott végződött a Széchenyi téri performanszok után.

A Pécs Aktuál a teljes eseményt, elejétől a végéig élőben tudósította , amit itt lehet visszanézni: