Címlap Közélet Egyre több Fi...

Egyre több Fidesz-szavazó támogatja a tanárok béremelését

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már a Fidesz-szavazók 47 százaléka egyetért a pedagógusok tiltakozásaival, nagy többségük adna fizetésemelést a pedagógusoknak – derül ki a Publicus Intézet Népszavának készített friss kutatásából. Egy korábbi, október eleji felmérésben csak a kormánypárt híveinek 33 százaléka mondta ezt. Az ellenzéki szimpatizánsok közül korábban is 96 százalék támogatta a tanárokat, ez most 98 százalékra nőtt.

A felnőtt népességen belül három százalékponttal többen támogatják (72%) egyértelmű igennel a tanárok tiltakozását, mint október elején (69%), most hét százalék az erre vonatkozó kérdésre inkább igennel felelt, csak 14 százalék felelt nemmel és 4 százalék inkább nemmel.

A pedagógusok béremelését az ellenzékiek 99 százaléka, a fideszesek 76 százaléka támogatja. Az ellenzéki szavazók 62, a fideszesek 25 százaléka szerint 100 ezer forint fölötti összeggel kellene emelni a fizetésüket. 21-21 százalékuk szerint elég lenne 50-100 ezer forint, az ellenzékiek 9, a kormánypártiak 18 százaléka szerint 30-50 ezer forint járna, de 11 százaléknyi fideszes szerint 30 ezer forintos béremeléssel is meg kellene elégedniük a pedagógusoknak. A megkérdezettek 64 százaléka igennel felelt arra, szükséges-e csökkenteni a tanárok munkaterheit, 24 százalékuk válaszolt egyértelmű nemmel, 12 százalékuk nem akart/tudott válaszolni. Az ellenzéki szimpatizánsok 85, a fideszesek 43 százaléka támogatja a pedagógusok munkaterheinek csökkentését.