Címlap Közélet A rezsiszámlá...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt ellenzéki képviselőknek az azonnali kérdések órájának első részében az Országgyűlés szerdai ülésén.

DK: mikor követi a kormány a csökkenő európai gázárakat?

Arató Gergely (DK) azt kérdezte, mikor követi a kormány a csökkenő európai gázárakat, mikor harmadolja az intézmények, kisvállalkozások energiaköltségeit, illetve mikor hozzák nyilvánosságra az Oroszországgal kötött gázszerződéseket.

Felidézte a miniszterelnök választások előtti, moszkvai nyilatkozatát, ami szerint ha van orosz gáz, akkor van rezsicsökkentés. Szerinte ez választási hazugság volt, hiszen a kormány nyáron brutálisan megdrágította az áram és a gáz árát. Az önkormányzatok, a gyermekintézmények, szociális otthonok, orvosi rendelők is brutális árat fizetnek, ahogy a kis- és közepes vállalkozások is – rótta fel, kijelentve: az irányadó európai gázár az utóbbi időben harmadára csökkent, Magyarországon mégsem lett olcsóbb.

Orbán Viktor válaszában felidézte, hogy 2010-ben, amikor Arató Gergely még államtitkár volt egy baloldali kormányban, a fizetésekhez viszonyítva a magyar családok fizették a legdrágább gáz- és áramdíjat. Idézte az Eurostat friss jelentését, ami szerint 2021 első felétől kezdve huszonnégy tagállam közül huszonháromban emelkedtek az energiaárak, egyedül Magyarországon nem.

A kormányfő jónak ítélte a rezsicsökkentés politikáját, rámutatva, azzal megvédhetők a családok, még a jelenlegi árszint mellett is. Szerinte a magyar családok többsége a fogyasztás 100 százalékáig a védett kategóriába tartozik. Emlékeztetett arra is, hogy a rezsicsökkentés keretében minden magyar család mintegy 181 ezer forintos támogatást kap a rezsiszámláihoz havonta. Ezt meg kell becsülni – mondta, és sorolta azokat a megszorításokat, amelyeket Arató Gergely megszavazott kormányon.

Az MSZP szerint a pedagógusbéremelést a többletbevételekből kellene fizetni

Harangozó Tamás (MSZP) kifogásolta azt a kormányzati állítást, miszerint az uniós források megérkezéséig nincs pénz a pedagógusok béremelésére. Emlékeztetett: január és szeptember között 2590 milliárd forintos pluszbevétele származott a költségvetésnek adókból. Egy 10 százalékos béremelés 63 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek, vagyis a többletforrásból akár

400 százalékos pedagógusbéremelést is meg lehetne valósítani, nemhogy 40 százalékosat – hangoztatta. Arra is rákérdezett: hogyan lehetséges, hogy miközben Pakson 12 forintért, a Mátrai Erőműben pedig 24 forintért állítják elő az áramot, a lakosság 70 forintot, az önkormányzatok és kisvállalkozások 250-300 forintot fizetnek érte.

Orbán Viktor azt felelte: minden forintnyi költségvetési többletbevétel a rezsivédelmi alapba megy, a kormány ugyanis ebből fizeti a havi 181 ezer forintos rezsitámogatást a családoknak. Ezt a pedagógusok is megkapják – jegyezte meg.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt három évben 10-10 százalékos emelést kaptak a pedagógusok, és ha az ország maradéktalanul hozzájut az uniós támogatásokhoz, jövőre 21, 2024-ben 25, míg az utána következő évben 29 százalékos emelést tudnak biztosítani. Az uniós források hiányában azonban továbbra is csak évi 10 százalékot tudnak emelni.

Az áram áráról azt mondta: jelenleg a zöldenergia legdrágább energia – míg a legolcsóbb az atomenergia -, ugyanis az abból felhasznált mennyiséggel megegyezőt kell rendelkezésre tartani arra az esetre, ha a természet megtagadja az alternatív erőforrásokat. Így minél több zöldenergiát használ az ország, annál drágább lesz az áram.

Momentum: Orbán Viktor mennyit fizet a rezsiszámláira?

Bedő Dávid (Momentum) szerint az országban mindenki azt számolgatja, hogyan fizeti ki a rezsiszámláit. Arra várt választ a miniszterelnöktől, mennyit fizet a budapesti, XII. kerületi, valamint a felcsúti háza és a hatvanpusztai birtok számláira most, és mennyit fizetett egy évvel ezelőtt. A kérdés után Latorcai János levezető elnök a képviselőnek megjegyezte, abban a korban van, amikor még kellő szerénységre is szükség van.

Orbán Viktor azt felelte, a felesége írásban fog válaszolni erre a kérdésre. Emlékeztetett: a törvények szerint lakhatna rezidencián is, ő azonban nem abban él.

Nem ön fizeti az én költségeimet, nem ön fizeti a szállásomat, nem ön fizeti a lakásomat és nem ön fizeti az én rezsiköltségemet

– jelentette ki.

(MTI, fotó: Balogh Zoltán)