Címlap Közélet Döntöttek: cs...

Döntöttek: csökken az építményadó, ipari park lesz a laktanya helyén

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Építményadó-csökkentésről és az egyedülállók rendkívüli lakásfenntartási támogatásának bevezetéséről döntött a pécsi közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. Emellett egy új ipari park létesítéshez szükséges területvásárlásról is határoztak a képviselők.

Csökken az építményadó

Az országot sújtó nehéz gazdasági helyzetben több város adóemelésekről döntött, a pécsi önkormányzat viszont ezzel ellentétben az építményadó csökkentéséről határozott.

Az 50 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében a közgyűlés eltörölte az építményadót, ez nagyjából 16 ezer pécsi ingatlant érint.

Az 50 és a 150 négyzetméter közötti lakóingatlanok esetében a képviselők sávos építményadó-kedvezményről döntöttek, ez további 41 ezer ingatlant érint. Ennek eredményeként a lakásmérettől függő kedvezményt kapnak a pécsiek:

  • egy 52 négyzetméteres lakás esetében 46 százalékkal,
  • egy 64 négyzetméteres lakás esetében 32 százalékkal,
  • egy 100 négyzetméteres lakás esetében 17 százalékkal,
  • míg egy 120 négyzetméteres lakás esetében 10 százalékkal kell kevesebb építményadót fizetni 2023. január 1-től.

Az építményadó csökkentése a város lakóingatlanjainak 95 százalékát érinti. Ezzel a döntéssel az önkormányzat a jövő évben összesen 122 millió forintot hagy a pécsi családok zsebében. Az adócsökkentésre a 2019 óta Pécsre települt cégek iparűzésiadó-növekménye nyújt fedezetet.

Rendkívüli lakásfenntartási támogatást kapnak a magányos pécsiek

A közgyűlés rendkívüli lakásfenntartási támogatás bevezetéséről döntött – derült ki az önkormányzat tájékoztatásából. Ezt a pécsi lakóhellyel rendelkező, szociálisan rászoruló, egyszemélyes háztartásban élő és gyermeküket egyedül nevelő pécsiek igényelhetik.

A döntés értelmében 2023. január 20. és 2023. március 31. között egyszeri 50 000 forint pénzbeli támogatásra jogosultak azok a pécsiek, akik egyszemélyes háztartásában a havi jövedelem nem haladja meg 71 250 Ft-ot, továbbá azok a gyermeküket egyedül nevelő szülők vagy gyámok, akik háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem 62 700 Ft-nál alacsonyabb.

Ipari park lesz az egykori laktanyából

A közgyűlés döntött arról, hogy az önkormányzat visszaszerzi az egykori A/1 laktanya 23 hektáros ingatlanrészét. Ebből az önkormányzat a város rendszerváltás utáni történetének legnagyobb területű ipari parkját hozza létre, és ezzel ösztönzi a keleti városrész fejlődését.

A közgyűlés döntése alapján az önkormányzat visszavásárolja az ingatlant, amivel nemcsak újabb fejlesztési lehetőségek nyílnak meg, hanem a korábbi tulajdonos által felhalmozott adósság egy részét is behajtja a város, ezt ugyanis tartalmazza a vételár.