Címlap Hírek Szülők, tanár...

Szülők, tanárok! Életmentő képzést kaptak a szigetvári iskolában, amit bárki elvégezhet

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy egész országot megrázott annak a fővárosi kisfiúnak az esete, aki egy születésnapi zsúr után lett rosszul az iskolában, majd egy benzinkúton vesztette életét idén januárban. Ezután sok iskola adrenalin injekciót kezdett vásárolni, hogy megelőzze az ehhez hasonló tragédiákat. Szigetváron viszont olyan képzést is elvégeztek a pedagógusok (köztük bölcsődei, óvodai dolgozók), amivel a korai tünetek kezelése mellett, egy sürgősségi alapellátást is el tudnak végezni, hogy életet mentsenek. Ezzel ők lettek az első Allergia Képzett Intézmény. 

Magyarországon  elsőként a szigetvári Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola kapta meg az Allergia Képzett Iskola címet

Az Allergia Képzett Iskolává válás követelményei között szerepel, hogy az intézmény dolgozóinak legalább 60-80%-a elvégezze az AKI képzését, és legyen 2-3 kolléga, aki be tudja adni az AAI-t (Epipen injekciót) vészhelyzet esetén (Fotó forrása: Téma Baranya)

A múlt évben indított képzés célja, hogy az országban mindenütt felkészült pedagógusok segítsenek az ételallergiás gyermekeknek, a    bölcsődék, óvodák, iskolák és kollégiumok dolgozói  tisztában legyenek a tünetekkel a megelőzési lehetőségekkel és egy esetleges súlyos reakció esetén annak azonnali ellátásával.

A 3-18 évesek 2,5 százaléka érintett az ételallergiában

Ez azt jelenti, hogyha egyenletesen osztanánk el, akkor minden második osztályban van ételallergiás gyermek, ezért nem árt időben észlelni és kezelni a bajt.

– A budapesti kisfiú tragédiája után sok iskola vásárolt adrenalin injekciót, mert úgy gondolták, hogy ez biztonságot nyújt majd a diákok számára – mondta dr. Papp Gábor. A csecsemő és gyermekgyógyász, az Allergia Képzett Iskola (AKI) program alapítója az eset kapcsán hangsúlyozta: nem elég, ha az intézményben ilyen injekció van.

AZ ELSŐ TÜNETEKET FEL KELL ISMERNI, AMI KÉPZÉST IS IGÉNYEL! – mondta a gyermekgyógyász

– Mi ajánlásokat adunk az iskoláknak, hogy mi a megelőzési módja, hogyan lehet a korai tüneteket felismerni és levezetni a sürgősségi ellátás alapellátást, amíg nem érkezik ki a mentő. De arra is választ adunk, hova helyezzék el az iskolán belül ezt az injekciót és például a szülőket hogyan készítsék fel, mit ne vigyenek egy szülinapi buliba – tette hozzá.

Online formában is elvégezhető a teljesen ingyenes képzés

– A képzést már több mint 700-an végezték el. Köztük szülők, pedagógusok, de várjuk nagyszülők és diákok jelentkezését is. Hiszen egy ételallergiással nem feltétlen csak a családban találkozhat az ember – tette hozzá a gyermekgyógyász.

A súlyos anaphylaxia (életveszélyes allergiás roham) 25 százalék iskolában történik

– Célunk, hogy lehetőség szerint Magyarországon minden bölcsőde, óvoda, iskola és kollégium tisztában legyen az ételallergia tüneteivel, megelőzési módjával és a súlyos reakció, az anaphylaxia ellátásával – tette hozzá az Allergia Képzett Iskola program alapítója.

BŐVEBBEN A KÉPZÉSRŐL ITT!

FONTOS TUDNI!

Allergiás reakciót a legtöbb esetben a földimogyoró, diófélék, hal és tenger gyümölcsei; illetve gyermekeknél a tej-és tojásfehérjék és a szója okozhat. A sokk következtében eszméletvesztés, a keringés összeomlása és a légzés leállása is bekövetkezhet. Az anafilaxiás sokk nem sokkal az allergének történő érintkezést követően jelentkezik, ezért olyan fontos a gyors cselekvés. Ha az érintett nem érintkezik tovább az allergénnel, akkor 30-60 perc alatt éri el tetőpontját a sokk.

Anafilaxiás sokk tünetei

  • Kaparó torok
  • Köhögés
  • Behatárolhatatlan félelemérzet
  • A bőr kiterjedt vörösödése
  • Hólyagok a bőrön
  • Duzzanatok a bőrön
  • Hasi görcsök
  • Viszketés az intim területeken
  • A száj, a kezek és a fej viszketése
  • Vérnyomásesés
  • Ájulás és gyengeség

Kicsi gyerekek eleinte nem tudják megnevezni a panaszokat, azonban az ő esetükben nagyon feltünők a viselkedésükben történő