Címlap Szórakozás Kiderült, hog...

Kiderült, hogy milyen lesz a pécsi akvapark

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lezárult a Tüskésrétre megálmodott pécsi akvapark tervpályázata, amely az önkormányzat tájékoztatása szerint megmozgatta az építész szakmát. A pályázatra 14 pályamű érkezett be.

Az uniós, nyílt építészeti tervpályázati eljáráson induló pályázóknak a négy létesítményt – akvapark, a sportuszoda, a multifunkcionális rendezvénycsarnok és a szálloda – úgy kellett megtervezni, hogy azok önállóan is megvalósíthatók és használhatók legyenek.

A bírálóbizottság szempontjai

A bírálóbizottság a beküldött pályaművek értékelése során, a pályázati dokumentációban meghatározott szempontokat szem előtt tartva, a telepítést, a környezettel való kapcsolatot, a megvalósíthatóságot, valamint a közlekedési és környezetvédelmi követelményeket komplex módon minősítette. Különös tekintettel volt a zsűri az alábbi kritériumokra:

 • megközelítés (gyalogos, kerékpáros, gépkocsi, busz);
 • kilátás/rálátás, építészeti összhang és karakter;
 • funkcionális igények megvalósulása;
 • egyedi, a városra utaló anyaghasználat, formavilág, műszaki megoldás;
 • a zöld környezet, a víz, a szabad területek és az épített környezet összhatása;
 • táj- és kertépítészet, gyalogosfelületek, mesterséges zöldfelületek (zöldfalak, zöldtetők), vízi növények, régi- és új fásítás összhangja;
 • korszerű, fenntartható építészet és környezet tervezése;
 • energiatudatos szerkezetek használata;
 • korszerű, megújuló energia alkalmazása;
 • reális költségű, megvalósítható és fenntartható műszaki megoldások alkalmazása;
 • a becsült bekerülési költség részletezettsége és megalapozottsága.

Az önkormányzat szerint a bírálóbizottság, bár üdvözölte a nagyszámú színvonalas pályázat benyújtását, sajnálattal vette tudomásul, hogy a tervpályázati kiírásnak nem felelt meg minden pályamű, ezeket ki kellett zárni az értékelésből. A pályázaton sikeresen szereplő pályaművek visszafogott, elegáns, a tájba simuló megoldásokat javasoltak, figyelembe véve a gazdaságossági követelményeket is.

A bírálóbizottság 3+3 pályaművet talált elismerésre méltónak, a díjazott pályaművek mindegyike eltérő telepítési sémát választott. A bírálóbizottság a pályaművek végső értékelése során arra az eredményre jutott, hogy a pályázati kiírásban megfogalmazott feladatot annak komplexitása okán – négy nagy volumenű középület, illetve ezek tájépítészeti integrálása – egyetlen pályaműnek sem sikerült minden tekintetben megvalósítani, ezért a grémium első díjat nem hirdetett.

A tervpályázat három kiemelkedő munkája, amelyeket a bizottság díjazásra javasolt önmagukban is értékes, válságálló, de nem tökéletes megoldások.

Mindezek tükrében második díjat kapott a NAPUR Architect Kft. bruttó 10 millió forint díjazással, és harmadik díjat kapott pályaművenként bruttó 9 millió forintos díjazással a MÁS DESIGN Kft. és CAN Architects Studio Építész Iroda Kft.

A bírálóbizottság pályaművenként 5 millió forintos megvételben részesítette az alábbi pályaműveket:

 • a kertészeti és ökologikus szemléletű növényi ültetésű koncepciója miatt a Modulárt Kft. pályaművét;
 • a kreatív tereprendezési és ötletes tájépítészeti megoldásai miatt az AU.ROOM Építész Műhely Kft. pályaművét;
 • az alapterületbeli és térbeli gazdaságossági törekvése miatt a Közti Zrt. pályaművét.

A tervpályázat sajtónyilvános eredményhirdetését és a pályaművekből létrejövő kiállítást 2023. január 26-án rendezik meg.