Címlap Közélet Döntöttek: új...

Döntöttek: újabb NATO-csapatok érkeznek Magyarországra

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A NATO vezetői megállapodtak arról, hogy megerősítik védelmi erőiket keleten az orosz-ukrán háború miatt – írja a BBC. „Aktiváltuk a NATO védelmi terveit, és 40 ezer katonát helyeztünk el keleti szárnyunkon” – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. Stoltenberg azt mondta, hogy négy új harccsoportot küldenek Magyarországra, Szlovákiába, Bulgáriába és Romániába.

A NATO-főtitkár kijelentette, hogy lényegesen több szárazföldi erő fog állomásozni a szövetség keleti részén, magasabb készültségi fokon. A levegőben több repülőgépet fognak bevetni, a tengeren pedig csapásmérő csoportok, tengeralattjárók és harci hajók lesznek állandó jelleggel. Stoltenberg szerint a katonai mellett a kibervédelmet is megerősítik, és a NATO segíteni fogja Ukrajnát a nukleáris és biológiai fenyegetések elleni védekezésben.

Intézkedéseink továbbra is megelőző jellegűek, arányosak és nem eszkalációs jellegűek. Az euroatlanti biztonságot évtizedek óta fenyegető legsúlyosabb fenyegetés miatt jelentősen megerősítjük hosszabb távú elrettentési és védelmi pozícióinkat, tovább fejlesztjük a hiteles elrettentés és védelem fenntartásához szükséges készenléti erőket

– olvasható a NATO közleményében.

(via Telex, borítókép: AFP)