Címlap Politika Nocsak: ukrán...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleménye szerint az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák egy részét Magyarországra szállították. Frissítés: a közleménnyel kapcsolatban megkereséseket küldtünk az érintett felekhez, a külügyminisztérium választ ígért az Indexnek. FRISSÍTVE: Megszólalt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították

– oidézi a lap az Orosz Ortodox Egyház közleményét.

A kommüniké szerint az akcióban részt vett az Orosz Ortodox Egyház Külső Egyházi Kapcsolatok Főosztályának vezetője és Kirill tanácsadója is.

Az ukrán fél hivatalosan még nem kommentálta a közleményt. Ám az RBC Ukrajna médium forrásai szerint a döntést nem egyeztették Ukrajnával. Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház

LEGALÁBB 11 UKRÁN HADIFOGLYOT ADOTT ÁT MAGYARORSZÁGNAK.

A Külügyminisztérium választ ígért az Index megkeresésére.

FRISSÍTVE:

Az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt az, hogy 11 ukrán hadifoglyot Magyarországra szállítottak nemrég

– közölte Semjén Zsolt.

A program koordinációját Semjén Zsolt mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és az eset összefüggésben van Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójával is, tehát az akció egyházi keretek közt zajlott le. Az ATV szerint a foglyok kárpátaljai magyarok.

(Fotó: Ukrán hadifoglyok egy fogolycserét követően a donyecki régióban/Reuters)