Lehet, hogy Pécsen nincsen dzsámi... Ja, dehogynem, van, ráadásul nem is egy!
Címlap Közélet Dubajozás köz...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jópofa videóval jelentkezett a közösségi médiában a siklósi várkapitány, Szentgyörgyváry Péter: Dubajt és Pécset hasonlította össze turisztikai szempontok alapján. Szerintünk a mi városunk nyert!

„Lehet, hogy nem Pécsett található a világ eddig legmagasabb tornya, de van nekünk egy TV-tornyunk, az ország legmagasabb kilátója” – indul a másfél perces kis videó.

Amelyben aztán Szentgyörgyváry Péter sorra veszi Dubaj és Pécs látnivalóit. Szóba kerül többek között a tenger kontra hangulatos kis utcák, évszázados épített örökségek; bazár és újonnan épített vásárcsarnok; dzsámi itt is, ott is; homokdűnék és gyönyörű mecseki erdők. A konklúzió: klassz hely a harminc év alatt felépített városállam, Dubaj, de az ezeréves Pécset, a magyar Barcelonát mindenképpen látnia kell mindenkinek!

Az egész onnan indult, hogy kaptunk egy lehetőséget, hogy bemutathassuk Dubajban a 20. Sardzsai Örökségvédelmi Napokon Magyarországot, a mi kultúránkat. Meséltem a magyar épített örökségről, az Országházról, a Mátyás-templomról, de természetesen kicsit haza is beszéltem, és a siklósi várral is megismertettem az arabokat. A nem is titkolt szándék ezzel az volt, hogy lehetőség szerint onnan is hozzunk látogatókat

– mesélte a Pécs Aktuálnak Szentgyörgyváry Péter, aki a várkapitánykodás mellett a Vivat Bacchus énekegyüttes alapító tagja (18 éven át vezetője volt), valamint a Pécsi Vasutas Művelődési Ház igazgatója.

A humoros videót firtató kérdésünkre rögtön megjegyezte, nem megrendelésre készült, csak pécsi lokálpatriótaként úgy érezte, egy ilyen kisfilmmel fel tudja hívni a figyelmet városunk szépségeire, értékeire.

„Számomra is meglepő egyébként, hogy a külföldiek közül tízből kilencen nem a Zsolnay Kulturális Negyedbe, nem a Székesegyházba mennek Pécsett, hanem először is a TV-toronyba! Úgyhogy én hatalmas potenciált látok ebben az épületben, jó lenne, ha egyszer befejeződne az ott zajló építkezés. A nagy álmom pedig az, hogy Pécsett létre kellene hozni egy nagy szórakoztatóparkot, amelynek köszönhetően nemcsak egynapos város lennénk, hanem az ide érkező családok napokat töltenének nálunk, mert tudják, hogy tartalmas, jó programok várják őket.”

Ha már turisztika és lokálpatriotizmus, megkérdeztük Pétert arról, hogy neki mi a kedvenc helye Pécsett! Nem a TV-tornyot említette, de nem okozott különösebb meglepetést a válaszával: „Nagyon szeretem a Havihegyet, az egy igazi ékszerdoboz”.

Ahogy egész Pécs is az nekünk, pécsieknek!