Címlap Közélet Egy szökevény...

Egy szökevény papagáj tartja lázban a Mecseken élőket, Matyi bácsi hazavárja a kis kedvencet

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két napja, egy etetés alkalmával lógott meg Kresz Mátyás nemes papagája. A szökevény azóta megjárta a Pálos templomot, de berepült a Haas Mihály téri játszótérhez is. Gazdája abban reménykedik, hogy a tollas végállomása a kiindulópont lesz, azaz hazatalál.

Róla van szó

– Hazatalál, ha hallja a többi madarat – bizakodik Matyi bácsi, aki több tucat tollast nevel családi házának udvarában. A nyugdíjas férfinek azonban szinte megállás nélkül szól a telefonja.

– A környéken sok helyen látták már ücsörögni. Nem éppen szürke galamb és a röpte is igen látványos, ezért nem is csodálkozom, ha feltűnik az embereknek – mondja a hobbimadarász.

Volt, hogy egy egész család lépett meg, de haza is jöttek

– Előfordult már, hogy elrepültek egy-egy körre, aztán haza is jöttek páran – mondja Kresz Mátyás.

A mostani papagáj egyéves, fiatal állat. Matyi bácsi nevelgette fióka kora óta, ezért várja haza a nemes papagáját. Az állat egyébként egész jól bírja az európai telet. Az Új-Guineában honos tollas gyümölcsökön él, Matyi bácsi bízik benne, ha nem talál bogyókat, akkor a hasa hazahúzza majd.

A Pécs Aktuállal nemrég jártunk Kresz Mátyásnál, cuki madarai itt: