Címlap Közélet Egyelőre töme...

Egyelőre tömegnyomor és sorban állás nélkül lehet vásárolni Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Körülnéztünk a városban, milyen a "nyitás" első napja.

A négyzetméter alapú szabályozás miatt sokan arra tippeltek, hogy komoly sorok és sorban állás lesz az üzletek előtt. Körülnéztünk a városban, de mi ilyet nem találtunk sehol. Egyik nagy üzlet előtt sem álldogáltak emberek, és az általunk megkérdezett vásárlók, biztonsági őrök is azt mondták: nyugodtan és várakozás nélkül lehet bejutni az üzletekbe.

Egyedül a dohányboltosok közül mondták páran, hogy néha feltorlódnak a vásárlók az ajtóban, de ők nem bánják, hogy egyszerre csak egy ember lehet az üzletben – főleg a konténeres verziókban.

Emlékeztetőül, mától tehát:

  • A kijárási tilalom időtartama szűkül: a korábban érvényben lévő este 8 órától reggel 5-ig tartó időszakkal szemben este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszak lesz.
  • Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka szűkül: az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lesznek nyitva, míg a korábbi szabályok szerint reggel 5 óra és este 7 óra között voltak nyitva.
  • A nyitva tartó boltok köre bővül: a március 8. óta zárva tartó üzletek (ruhaboltok, plázában lévő üzletek, bútorboltok) újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók, de újfajta korlátozások szerint. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani.
  • A vendéglátóegységek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben (ez így van már tavaly november óta), csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.