Címlap Közélet Életműdíjat k...

Életműdíjat kapott a Babits gimnázium tanára

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A természettudományos oktatásban végzett tanári munkája elismeréseként újabb nyolc tanár kapta meg a Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjat hétfőn Budapesten.

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezett ünnepségen huszonkettedik alkalommal adták át a fejenként kétmillió forinttal járó elismerést, amelyet az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma ítélt oda.

Idén elismerésben részesült Koncz Károly, a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumának tanára is, aki 1982 óta oktat Pécsen. A 20 éve vezetőtanárként tevékenykedő és jövő tanárait a természettudományok és fizika szeretetétre nevelő, kitüntetett pedagógus elárulta, számára miben rejlik az Életműdíj jelentősége:

Önbizalmat növel, és erőt ad, hogy a tehetséggondozó kollégák még nagyobb intenzitással végezzék munkájukat. Mindenképpen rendkívül felemelő érzés az országosan elismert pedagógusok közé kerülni, és természetesen az anyagi elismerés is motiváló. A különböző felületeken olvasható bemutatkozó anyagok példát adnak a fiatalabb kollégáknak

– fogalmazott.

A díjra az ország bármely iskolájának 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógusokat terjeszthetnek fel szakmai és társadalmi szervezetek, az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő kollektívák vagy magánszemélyek. A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt.