Beremendi határátkelő – ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor
Címlap Közlekedés 15 átkelőhely...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Január 1-jétől 15 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés a horvát-magyar határon – jelentette be a horvát belügyminiszter.

Az európai uniós tagállamok belügyminiszterei múlt csütörtökön hagyták jóvá, hogy Horvátország január elsejétől csatlakozzon a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez. Davor Bozinovic hétfőn a parlamentben ismertette a külföldiekről és a határátkelésről szóló törvény módosítását, amely megteremti a schengeni könnyítések horvátországi alkalmazásának előfeltételeit.

Ez annyit jelent, hogy a horvát állampolgároknak nem kell többé felmutatniuk a dokumentumaikat a határátlépésnél

– mondta, hozzátéve, hogy a horvát-magyar határon 15 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés, ráadásul el kell távolítani minden olyan akadályt, amely gátolja a forgalom zavartalan lebonyolítását a belső határokon és a közúti határátkelőhelyeken.

A magyar határon dolgozó rendőrök egy részét áthelyezik. – Kicsit több időt töltenek majd az utakon, és ellenőrzik azokat a járműveket és személyeket, amelyekről/akikről úgy gondolják, hogy ellenőrizni kell, nem illegálisan léptek-e be Horvátországba – mondta a tárcavezető.

Le kell bontani a határzárat

Le kell bontani a magyar-horvát határzárat, miután Horvátország 2023. január 1-jével a schengeni térség tagja lesz. A magyar belügyminisztérium a 444.hu megkeresésére úgy tájékoztatott, hogy „a belső határellenőrzés megszűnését követően a mélységi ellenőrzést fogjuk megerősíteni. Amíg a csatlakozás joghatályossá nem válik, a határátkelők teljes funkciójukban működnek. Azt követően születik majd döntés az épületek sorsával kapcsolatban.”

Magyarország a 2015-ben indult menekülthullám idején kezdett bele a hivatalos nevén műszaki határzárnak nevezett kerítés felhúzásába, előbb a magyar-szerb határszakaszon , majd a magyar-horvát határszakaszon is.

(Fotó: H. Szabó Sándor/ORFK)