Címlap Közélet Elhunyt a leg...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

95 éves korában elhunyt Gina Lollobrigida, az olasz filmművészet legendás alakja. A színésznőt egy ideje már egy római klinikán ápolták.

1927. július 4-én született a Rómához közeli Subiacóban egy bútorasztalos lányaként. Tizenéves korában modellkedett és szépségversenyeken vett részt, 1947-ben a Miss Italia harmadik helyezettje lett. A jelentkezési lapra azt írta: érez magában tehetséget a színészethez, de inkább valami komolyabbra használná a képességeit.

Több európai film után az 1953-as Ördögi kör hozta meg számára a nemzetközi hírnevet, ebben Humphrey Bogart partnere volt. Szépségével felkeltette a milliárdos Howard Hughes érdeklődését is, aki Hollywoodba invitálta, s megpróbálta elcsábítani – annak ellenére, hogy a színésznő az előző évben férjhez ment Miklo Skofic szlovén orvoshoz.

Gina Lollobrigida legsikeresebb filmjei az 1950-es években készültek. Abban az időszakban olyan filmek főszereplője volt mint a Salamon és Sába királynője, a Párizsi Notre-Dame és A világ legszebb asszonya.

A férjétől 1971-ben vált el és szinte teljesen visszavonult a színészettől, a fotózás foglalkoztatta. Modelljei között volt Henry Kissinger, Jurij Gagarin és Grace Kelly is.

1999-ben Romani Prodi korábbi olasz miniszterelnök pártjának európai parlamenti képviselőjelöltje volt, de nem jutott be a testületbe. Később úgy nyilatkozott, hogy sosem érdekelte igazán a politika, de amikor megkapta a felkérést, azonnal igent mondott. „Csak utána gondoltam bele, hogy miért is tartottam ezt jó ötletnek. Nem tudom, hány szavazatra van szükségem. Semmit sem tudok.”

A Firenzei Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjai közé választotta, a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával és a francia Becsületrend parancsnoka címmel is kitüntették. Több filmfesztivál életműdíjjal ismerte el, 2018 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányán.

Lollobrigidának egy fia, Milko és egy unokája, Dimitri született.

(HVG, MTI, Corriere, fotó: Flickr)