Címlap Közélet Elhunyt Rozs ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elhunyt Rozs András (1947-2023), a Baranya Vármegyei Levéltár emblematikus munkatársa, helytörténész.

1981-től 1993-ig, majd 1998-tól 2007-es nyugdíjba vonulásáig dolgozott az intézményben levéltárosként, majd főlevéltárosként. Kiemelkedő tevékenységet folytatott az 1945 utáni pártiratok rendezésével, az iratokhoz készített segédleteivel nagyban hozzájárult Baranya megye és Pécs 20. századi történetének feltárásához – írják kollégái megemlékezésükben.

Széles kronológiai síkon végezte kutatásait. Érdemben foglalkozott 18–20. századi pécsi polgárcsaládokkal, a 19. század első felével a siklósi Batthyány uradalom történetén keresztül, továbbá a 20. század második felének pécsi és baranyai közigazgatásával. A 18–20. századi Baranya megyei és Pécs városi helytörténet, társadalom-, politika- és gazdaságtörténet témakörében számos publikációt jegyzett hazai szaklapokban, emellett nemzetközi szinten is képviselte a baranyai társadalomtörténeti kutatást.

1991-től kutatta az 1956-os forradalom és szabadságharc Baranya megyei, illetve pécsi történetét, alapos és széleskörű forrásfeltáró tevékenysége alapozta meg a Baranya Vármegyei Levéltár 56-os gyűjteményét. A témakörben számos önálló tanulmánya jelent meg, emellett több nívós tanulmánykötet szerkesztőjeként, tudomány- és konferenciaszervezőként is segítette az 1956-os forradalom helyi eseményeinek feltárását.

Rozs Andrásnak köszönhetjük a Mecseki Láthatatlanok tevékenységének tudományos igényű és hiteles feldolgozását. 1956 pécsi és baranyai hőseinek áldozatvállalását bemutató írásai biztos alapot fognak jelenteni mind a forradalom helyi eseményei iránt érdeklődők, mind pedig a témakör jövőbeli kutatói számára.