Címlap Közélet Emlékhelyet k...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Mecseki Láthatatlanok történetének közelmúltban feltárt eseményeihez kapcsolódó emlékhelyet avatott a Kisbattyáni Vadászháznál a Mecsekerdő Zrt.

A társaság tájékoztatása szerint a Mecseki Láthatatlanok rövid, de jelentős és örök emlékezetű ellenálló mozgalma az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legizgalmasabb és szimbolikus története. Kisbattyánhoz egy erdészen, id. Czuczor Ferenc személyén keresztül kapcsolódik, aki a forradalom kitörésének hírére megalakult kisbattyáni nemzeti bizottság vezetője volt, s a Mecseki Láthatatlanok számára a szovjet csapatok november 4-i bevonulását követően menedékül átadta a kisbattyáni vadászházat.

A Mecsekerdő Zrt. ennél a vadászháznál avatott emlékhelyet, amelynek kopjafáját a Mecsekerdő Zrt. Sásdi Erdészete készíttette. Az emlékhely-avató koszorúzáson részt vett az egykori erdész, id. Czuczor Ferenc fia, ifj. Czuczor Ferenc, aki a kisbattyáni események feltárását vezette, Pólya Viktor, a Magyar Cserkészszövetség igazgatója, Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, Bagdán Levente, a Mecsekerdő Zrt. Sásdi Erdészetének igazgatója, valamint a 673. sz. Pius cserkészcsapat.

A Mecseki Láthatatlanok kisbattyáni eseményeinek volt egy akkor 10 éves résztvevője, Horváth Glória, aki édesapjával, Horváth József újságíróval oldalkocsis motorkerékpárral biztosította az ellátmányt az ellenállók számára. Horváth Glória a szombati avatáson az eseményekben szintén részt vállaló Dr. Bihari Lajossal és ifj. Czuczor Ferenccel együtt emlékplakettet vett át a Mecsekerdő Zrt.-től.