Címlap Közélet Emlékhely les...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eredményt hirdettek a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pénzdíjas építészeti ötletpályázatán, amit az 1687. évi nagyharsányi csata emlékhelyének kialakítására írtak ki – közölte az MMA.

Az első díjat és az ezzel járó bruttó egymillió forintot Sági Gergely, Ferenczi Natália Fanni, Székely Dávid közös terve kapta. Az MMA Építőművészeti Tagozata tavaly ősszel hirdette meg nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építészek számára. A pályázati kiírás szerint Nagyharsányi csata emlékhelye 2023 címmel innovatív építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételt vártak egy magas színvonalú emlékpark kialakítására az 1687. évi csata nyomán.

Turi Attila, az MMA elnöke, építész kiemelte: a pályázatnak a szakmában komoly rangja van. Emlékeztetett a korábbi szegedi, Maty-éri pályázatra, amelynek győztesei, Máté Tamás és Vass-Eysen Áron a közelmúltban a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot megnyerő társulás tagjai voltak.

A Nagyharsányi csata emlékhelye 2023 pályázat eredményét Dévényi Sándor Kossuth-díjas, Kós Károly-életműdíjas építész, az MMA rendes tagja, a Bírálóbizottság tagja ismertette. Véleménye szerint valamennyi pályázó átérezte a magasztos ügynek és a tájjal való kapcsolatnak a fontosságát.

A felhívásra tizennyolc pályamű érkezett. A Bírálóbizottság többségi szavazással döntött és a díjazásra rendelkezésre álló teljes összeg (bruttó 5 millió forint) felhasználását javasolta.

A második díjat nem osztották ki, míg a harmadik díjat megosztva ítélte oda a Bírálóbizottság, mindkét pályamű bruttó 600 ezer forintot jelent a pályázó Chen Ming Rong – Szolga Kata párosnak, valamint Beke-Tóth Szilviának. A zsűri odaítélt egy kiemelt elismerést és öt elismerést is a pályázóknak.

Az eredményhirdetést követően a díjazásban részesült pályaművek szerzői mutatták be terveiket. Vadász Bence Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja, a Bírálóbizottság társelnöke kiemelte, hogy az elkészült pályaművek kiváló építészeti, tájépítészeti, képzőművészeti megoldásai egy nem is egyszerű kérdésnek.

Az ötletpályázat eredményét a Mohács 500 projektet koordináló testület számára is eljuttatják. A pályázat értékelése és a díjazottak teljes névsora megtalálható a záródokumentumban, amely az MMA honlapján érhető el. A pályamunkákat bemutató kiállítás február 26-ig tekinthető meg a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában.

(MTI, fotó: MMA)