Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Utoljára két éve rendeztek passiójátékot a Tettyén. Az eddigi megszokott ifjúsági passió helyett idén színpadi produkcióban mutatja be Jézus szenvedésének állomásait Bólyi Keresztény Színjátszó Közösség.

A Pécsi Egyházmegye virágvasárnap 15.00 és 16.00 között a Tettyén rendezi meg passiójátékát. A régi hagyományokkal ellentétben az idei évben színpadi produkcióról lesz szó, a színpadot a tettyei romoknál állítják fel. Az esemény ingyenes minden érdeklődő számára. A színpadot március 22-én, pénteken építik fele, ahol másnap egész napos főpróbát tartanak.

A passiójáték próbái már megkezdődtek, erről a Bólyi Plébánia közösségi oldala is beszámolt.

Bóly, 2023. április (Fotó: Máy Péter)

PASSIÓJÁTÉKRA KÉSZÜLÜNK – Bólyi Keresztény Színjátszó Közösségünk egy kiváló zenekarral kiegészülve nagy szeretettel és komoly összpontosítással készül a Passió virágvasárnapi pécsi (tettyei) és nagypénteki bólyi élő szereplős előadására. Mind a múlt szombati zenei próba, mind a ma esti színjátszós próba csodálatosan sikerült. Ha ilyen szép, művészi dolgok látszanak kibontakozni már január végén, akkor abból valami egészen pazar dolog lehet március utolsó harmadára. Az eddigi felkészülésünket az égiek érezhető áldása kísérte. Azon munkálkodunk, hogy ez az alakuló-formálódó misztériumjáték Krisztus szenvedéséről sokak számára maradandó vallási élményt jelenthessen, szabadtéri és templomi körülmények között egyaránt!”

A korábbi években a Tettyén ifjúsági passió volt, amely magába sűrítette a nagyhét eseményeit Jézus jeruzsálemi bevonulásától egészen kereszthaláláig. 2022-ben Mikuli Jánost, a Janus Egyetemi Színház igazgatóját kérték fel rendezőnek, hogy a Pécsi Katifi és a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának közös szervezésében megvalósuló passiójátékot szakmailag felügyelje. A zenei aláfestés Havasi Gábor karnagynak volt köszönhető. A közel 150 fő szereplésével lezajlott passiójátéknak több mint ezer ember lehetett részese. Az esemény lebonyolítását cserkészek segítették.

Ifúsági Passió 2022

A passiójáték hagyományának kialakulása Pécsett nagyon régre nyúlik vissza. A szocializmus évei alatt nem volt, 1991 óta több alkalommal megrendezték, majd néhány év szünet után az Ifjúsági Passió vette át a helyét, amit 2012 óta rendez a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája (Katifi) 16 és 35 év közötti fiatalok szereplésével.