Címlap Közélet Érettségi kis...

Érettségi kisokos: ennyit lehet tudni most az ideiről

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyolc pontban foglaltuk össze, mit érdemes tudni most.

A kormány meghozta a legújabb döntéseket a járványügyi intézkedésekről, amelyek érintik az oktatást. Kilencedik évfolyamtól felfelé mind a középiskolákban, mind a szakképzésben május 10-én indul újra a jelenléti oktatás; az általános iskolákban és az óvodákban pedig április 19-én lesz nyitás.

Megszületett a döntés az érettségi vizsgákkal kapcsolatban is: a tavaly tavaszi gyakorlathoz hasonlóan a szóbeli vizsgák a járványhelyzet értelmében elmaradnak. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár további információkat is megosztott az érettségikkel kapcsolatban:

  • Az iskolák az érettségire felkészítő alkalmakat, konzultációkat továbbra is megszervezhetik jelenléti formában.
  • Bár főszabály szerint a szóbeli és a gyakorlati vizsgarészek elmaradnak, ez az olyan középszintű érettségi tárgyakra nem vonatkozik, ahol a vizsga kizárólag szóbeli feladatból áll. Ezeket a járványügyi szabályok betartásával meg kell szervezni.
  • A tavalyi intézkedésekkel ellentétben idén nem maradnak el az előrehozott érettségi vizsgák.
  • Az érettségi vizsga teljes értékűnek számít. Nyelvi tárgyak esetén a megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül is meg kell állapítani.
  • Bármely középszintű írásbeli érettségi esetén az a diák, aki elérte a 12 százalékot, de nem érte el a 25 százalékot, szóbeli vizsgát tehet.
  • Testnevelés tárgyból szóbeli és gyakorlati vizsgát is kell tenni. A gyakorlati vizsgából viszont az úszást és a küzdősportot el kell hagyni, ugyanis ezek fokozottan fertőzési kockázatot jelenthetnek.
  • Ha valaki nem jelenik meg a vizsgán, a javító- vagy pótlóvizsgára való utasításától el kell tekinteni.
  • A járványügyi védekezés szabályait be kell tartani: egyszerre 10 fő írhatja egy teremben az érettségi vizsgát, emellett kötelező a testhőmérséklet mérése és a fertőtlenítés.

(via SuliLife.hu)