Címlap Arc A pécsi futba...

A pécsi futballpályáról egy osztrák repülőgépalkatrész-gyártóig – Fónai Balázs nem mindennapi utat járt be

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A PMFC-ben a szurkolók nagy kedvence volt technikás játéka miatt, játszott Horvátországban és Finnországban, végül Ausztriában állapodott meg – ahogy sok korábbi pécsi futballista is tette. A 40 éves Fónai Balázs természetesen még most sem szakadt el a futballtól, nagyobbik fia, Bence pedig örökölte a tehetséget. Íme, egy boldog család története.

Nem igazán lehetett nem kedvelni. Mosolygós volt és jókedélyű, barátságos, nem mellesleg nagyon jó viszonyban volt a labdával – márpedig ez sokat dob egy játékos megítélésén a futballpályán. Fónai Balázs azok közé tartozott, akiket a technikás megoldásai miatt nagyon szerettek a szurkolók.

Pécsett, Beremenden, Barcson, Bjelováron és Vaasában is. A pályafutását a PMFC-nél kezdte, itt nevelkedett, volt korosztályos válogatott, légióskodott Finnországban és Horvátországban (a második liga harmadik legjobb játékosának választották meg), valamint éveket húzott le Barcson idősebb Dárdai Pál irányítása mellett. Az NB III-ból feljutottak az NB II-be, ahol aztán a másodosztály legjobb játékosának választották. Ezt követően 2007 és 2010 között játszott a PMFC-ben, majd 31 évesen teljesen eltűnt.

A PMFC-vel a 2009-es pécsi teremtornán (az alsó sorban balról a második)

– Egy-két évig még biztosan futballozhattam volna magas szinten a hazai bajnokságban, de én inkább hosszabb távon gondolkodtam. Akkoriban még nem is volt annyi pénz a futballban, mint mostanában, így aztán amikor kaptam egy ajánlatot Ausztriából, hosszas gondolkodás után elfogadtam. Kaptam munkát, és emellett futballozhattam is egy alacsonyabb osztályú csapatban – mesélte a Pécs Aktuálnak Fónai Balázs.

Ennek pedig már tíz éve!

Az első időszak nem volt egyszerű, hiszen nem tudott németül, igyekezett az angollal érvényesülni. A Ried melletti mintegy kétezer fős faluban, Sankt Martinban telepedtek le feleségével, Nesz Katával, valamint fiukkal, Bencével. A FACC AG nevű, repülőgépalkatrészeket gyártó cégnél helyezkedett el (a Boeing és az Airbus a fő partnerük), az évek alatt képezte magát, s mostanra remek beosztásban dolgozik.

– Most már teamleader, csoportvezető vagyok, jelenleg tizenegy projekt és hét mérnök tartozik hozzám. Volt ez több is, de a világjárvány természetesen a mi cégünket is érzékenyen érintette.

Nagyon jól érzik kint magukat, Balázs nyugodt szívvel jelenti ki, hogy jó döntést hoztak, amikor kimentek Ausztriába. A Fónai család immár öttagú, három gyermeket nevelnek: Bence 13, Léna 8, Dániel pedig 5 éves.

A sport „főszereplő” az életükben.

– Én továbbra is játékos-edző vagyok egy alacsonyabb osztályú csapatnál, Kata testnevelő tanár a helyi iskolában, úszást és teniszt is oktat, Bence és Dániel focizik, Léna pedig lovagol és teniszezik. 2014-től 2019-ig utánpótlásedző voltam a Ried akadémiáján, de ezt inkább befejeztem, mert nagyon húzósak voltak a napjaim, kevés időm jutott a családomra.

Munkában az edző

Saint Martinban azóta vettek egy családi házat, amelyben ugyanakkora élet van, mint magában a faluban: a fiúkhoz rendszerint átjárnak a haverok is focizni, de a településen sem unatkozik senki, minden hétvégére jut valamilyen program, persze nem most, a pandémia idején. Jól érzik magukat, nem is valószínű, hogy a közeljövőben hazajönnének. Az egyetlen negatívum a nagy távolság, a 650-700 km a szülői háztól, nem lehet csak úgy hazaugrálni.

S minő meglepetés, amint szóba kerül a PMFC, Fónai Balázs napra kész! Sorolja az eredményeket, tisztában van azzal, hol tartanak a piros-feketék…

– Mindenki tudja, hogy ez a klub a szívügyem! Ott nevelkedtem, ott játszottam, persze, hogy követem, mi történik a PMFC-vel: ha van valami újságcikk, elolvasom, nézem a videókat, a meccsösszefoglalókat, és ha van tévés közvetítés, abba is belenézek. A vezetőség, a szakmai stáb több tagjával annak idején együtt fociztam, naná, hogy nagyon örülök annak, hogy ilyen szépen szerepel a csapat az NB II-ben!

Bence, Balázs és David Alaba a Coca Cola Kupán

Az alma nem esett messze a fájától a Fónai családban sem. A kisebbik fiú, Dániel is ügyesen bánik a labdával, de ő még csak 5 éves, a nagyobbikról, a 13 éves Bencéről viszont nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy nagy tehetség. A Ried fiatal játékosát figyelte már a Bayern München scoutja, és kaptak ajánlatot a Red Bull Salzburgtól is. Nagyon sok nívós meccs van már a lábában, játszott a csapatával a Bayern, a Roma, a PSG, a Dortmund, és a Salzburg ellen is, és nemrég negyedik helyen végeztek a Coca Cola Kupán (édesapja irányításával) – a torna fővédnöke a Bayern játékosa, az osztrák válogatott kiválósága, David Alaba volt. „Gyors, bal lábas, jól lát a pályán, szerintem nagyon jó úton jár, aminek természetesen örülök, és nagyon büszke is vagyok rá. Eddig a Ried játékosa volt, de most váltani kellett: az Austria és a Rapid Wien is hívta az akadémiájára, de mi végül a LASK Linz mellett tettük le a voksunkat. Jelenleg a Salzburg mögött ez a második legerősebb csapat a felnőtt mezőnyben, az utánpótlásba pedig rengeteget invesztálnak. Bence, aki a felső-ausztria korosztályos válogatott tagja, profi körülmények közé kerül. Persze tisztában vagyunk vele, hogy rengeteget kell külön is dolgozni azért, hogy ne a középmezőnyben legyen, hanem az élen, ezért otthon nagyon sokat foglalkozom vele, edzünk, gyakorolunk. Látom, hogy van benne potenciál, de hidd el, nem vagyok elfogult: nálunk az ebédnél bizony nem csak a jót hallja, hanem a kritika is elhangzik!”

Bence mentora Haisza Viktor a LASK Linznél