Gulyás: Brüsszel megtámadta Magyarországot

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akár már decemberben, de inkább januárban vagy februárban lehet megtartani a gyermekvédelmi népszavazást, ami Gulyás szerint okafogyottá válna, ha Brüsszel visszavonná a kötelezettségszegési eljárást. A Pegasus-ügy nem került szóba a kormányülésen, mert „nem fajsúlyos kérdés”. Újabb 23 esetben mutatták ki Magyarországon a delta variánst – derült ki Gulyás Gergely szavaiból a Kormányinfón.

A gyermekvédelmi népszavazásról

Az elmúlt hetek eseményeit nem lehet másként értékelni, mint hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot, ennek egyedüli oka a gyermekvédelmi törvény. A helyreállítási alapról folyó tárgyalásokon már megegyeztek, a gyermekvédelmi törvény elfogadása után az Európai Bizottség újranyitotta a vitát. Emiatt kell lépni, és a népszavazási kérdésekkel meg lehet erősíteni Magyarország pozícióit.

Legutóbb a migráció ügyében is a 2016-os népszavazással meg lehetett akadályozni a kötelező kvóták meghatározását. Most is az egyetlen eszköz, ha a magyar nép foglal állást – mondta Gulyás Gergely. A kötelezettségszegési eljárás után világos, mit akar Brüsszel, az oktatást és a médiaszolgáltatást is érinti, ezért általános támadás indult a törvény ellen.

Folynak a tárgyalások a helyreállítási alapról

Jelenleg is folynak a tárgyalások. A kormány úgy döntött, a pályázatokat kiírja, és ki is fogja fizetni. Eddig is előfinanszírozással zajlottak a pályázatok, a gyakorlat tehát nem idegen. Legutóbb másfél év alatt született megállapodás a hétéves költségvetésről, most ennél hamarabb is forráshoz juthat az ország. Az uniós tagságnak nincs alternatívája, mi a hívei vagyunk, csak az elmúlt években zajló folyamatok egy részével nem értünk egyet, de a kettő nem függ össze – mondta a miniszter.

Tovább emelkedik a delta-variánssal fertőzöttek száma

Újabb 15 fő esetén igazolták az új variánst, ebből 14 delta és egy gamma (brazil) mutáns. Eddig összesen 23 esetben mutattak ki delta mutációt és kettőben a brazilt. A szakemberek véleménye szerint a delta-variáns terjedése sokszorosan gyorsabb és agresszívebb, mint a korábbiak. Ez ellen az oltás az egyetlen védelem, ezért oltassa be magát mindenki. Augusztus elsejétől fel lehet venni a harmadik oltást is. Hat oltóanyag közül lehet választani. Közös feladat a védekezés és közös feladat, hogy ne keltsünk pánikot az oltások ellen. A delta-variánssal szemben valamennyivel alacsonyabb hatékonyságot mutatnak a vakcinák, ez valamennyi vakcinára igaz.

Még nincs döntés arról, hogy hol tennék kötelezővé az oltást

A tárcavezető kérdésre válaszolva megerősítette, a kormány előtt van a Kereskedelmi és Iparkamara javaslata, amely alapján az egészségügy mellett más területekre is ki lehetne terjeszteni az oltás kötelezővé tételét. Végleges döntés még nem született.

(via Infostart, HVG)

Előző sztori

Irány Villány! Jön a Supernem!

Következő sztori

Ilyen gyönyörű a Balaton 400 km magasból!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1