Címlap Gazdaság Gulyás: Brüss...

Gulyás: Brüsszel megtámadta Magyarországot

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akár már decemberben, de inkább januárban vagy februárban lehet megtartani a gyermekvédelmi népszavazást, ami Gulyás szerint okafogyottá válna, ha Brüsszel visszavonná a kötelezettségszegési eljárást. A Pegasus-ügy nem került szóba a kormányülésen, mert „nem fajsúlyos kérdés”. Újabb 23 esetben mutatták ki Magyarországon a delta variánst – derült ki Gulyás Gergely szavaiból a Kormányinfón.

A gyermekvédelmi népszavazásról

Az elmúlt hetek eseményeit nem lehet másként értékelni, mint hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot, ennek egyedüli oka a gyermekvédelmi törvény. A helyreállítási alapról folyó tárgyalásokon már megegyeztek, a gyermekvédelmi törvény elfogadása után az Európai Bizottség újranyitotta a vitát. Emiatt kell lépni, és a népszavazási kérdésekkel meg lehet erősíteni Magyarország pozícióit.

Legutóbb a migráció ügyében is a 2016-os népszavazással meg lehetett akadályozni a kötelező kvóták meghatározását. Most is az egyetlen eszköz, ha a magyar nép foglal állást – mondta Gulyás Gergely. A kötelezettségszegési eljárás után világos, mit akar Brüsszel, az oktatást és a médiaszolgáltatást is érinti, ezért általános támadás indult a törvény ellen.

Folynak a tárgyalások a helyreállítási alapról

Jelenleg is folynak a tárgyalások. A kormány úgy döntött, a pályázatokat kiírja, és ki is fogja fizetni. Eddig is előfinanszírozással zajlottak a pályázatok, a gyakorlat tehát nem idegen. Legutóbb másfél év alatt született megállapodás a hétéves költségvetésről, most ennél hamarabb is forráshoz juthat az ország. Az uniós tagságnak nincs alternatívája, mi a hívei vagyunk, csak az elmúlt években zajló folyamatok egy részével nem értünk egyet, de a kettő nem függ össze – mondta a miniszter.

Tovább emelkedik a delta-variánssal fertőzöttek száma

Újabb 15 fő esetén igazolták az új variánst, ebből 14 delta és egy gamma (brazil) mutáns. Eddig összesen 23 esetben mutattak ki delta mutációt és kettőben a brazilt. A szakemberek véleménye szerint a delta-variáns terjedése sokszorosan gyorsabb és agresszívebb, mint a korábbiak. Ez ellen az oltás az egyetlen védelem, ezért oltassa be magát mindenki. Augusztus elsejétől fel lehet venni a harmadik oltást is. Hat oltóanyag közül lehet választani. Közös feladat a védekezés és közös feladat, hogy ne keltsünk pánikot az oltások ellen. A delta-variánssal szemben valamennyivel alacsonyabb hatékonyságot mutatnak a vakcinák, ez valamennyi vakcinára igaz.

Még nincs döntés arról, hogy hol tennék kötelezővé az oltást

A tárcavezető kérdésre válaszolva megerősítette, a kormány előtt van a Kereskedelmi és Iparkamara javaslata, amely alapján az egészségügy mellett más területekre is ki lehetne terjeszteni az oltás kötelezővé tételét. Végleges döntés még nem született.

(via Infostart, HVG)