Címlap Közélet Ilyen gyönyör...

Ilyen gyönyörű a Balaton 400 km magasból!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyönyörű felvételeket készített a Balatonról Thomas Pesquet francia űrhajós, aki az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautájaként a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) teljesít szolgálatot – írja az Index.

Pesquet az Alpha misszió tagjaként másodszor dolgozik az ISS fedélzetén. A francia asztronauta áprilisban érkezett a SpaceX Crew Dragon Endeavour űrkapszuláján két amerikai, Shane Kimbrough, Megan McArthur és Hoside Akihiko japán asztronauták társaságában. Ő volt az első európai, aki a Crew Dragonnal repült, illetve az Air France pilótájából lett űrhajós lesz az első francia a tervek szerint, aki az űrállomás parancsnokaként szolgál majd.

A Balatonról készült, most közzétett fényképeket június 3. és 18. között készítette a Föld körül keringő űrhajós. Fotóin a magyar tenger felhőkkel körülvéve, illetve tiszta időben is megtekinthető. A Balaton különleges halványzöld színe és a Tihanyi-félsziget a fotókhoz csatolt leírás szerint lenyűgözte a francia űrhajóst.